Linkuri accesibilitate

Recomandările CSS în urma deconectărilor de curent electric


Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru joi, 24 noiembrie, în contextul deconectărilor de energie electrică care a afectat R. Moldova
Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru joi, 24 noiembrie, în contextul deconectărilor de energie electrică care a afectat R. Moldova

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a examinat în ședința de joi, 24 noiembrie, riscurile de securitate energetică în urma bombardării, de către Rusia, a infrastructurii energetice din Ucraina.

CSS s-a întrunit în ședință după ce la 23 noiembrie în toată țara au avut loc întreruperi masive a curentului electric. În context, Consiliul a recomandat Guvernului:

  • să actualizeze planul de reducere a vulnerabilităților tehnice referitor la aprovizionarea cu energie electrică și termică;
  • să mobilizeze toate capacitățile de generare a electricității și energiei termice;
  • să adapteze procesele de organizare a dezvoltării și implementării politicilor în domeniul energetic
  • să asigure, în timp real, comunicarea cu operatorii de infrastructură critică din domeniul public și cel privat.

Președinta Maia Sandu a solicitat tuturor instituțiilor creșterea gradului de alertă, astfel încât incidentele din sectorul energetic să fie identificate și remediate prompt, pentru ca cetățenii și mediul de afaceri să se simtă în siguranță, se arată într-un comunicat al președinției.

Membrii CSS au audiat informația privind situația creată după deconectările masive de miercuri, 23 noiembrie. De asemenea, au analizat planurile de contingență puse în aplicare de către autorități pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie electrică și gaze naturale a cetățenilor, a economiei și a instituțiilor publice din toată țara.

Precizăm că, de peste trei săptămâni, Republica Moldova cumpără din România circa 80% din necesarul de energie electrică, dar curentul românesc parcurge până la consumatorii moldoveni o cale riscantă: vine printr-o singură linie de înaltă tensiune, care trece prin sudul Ucrainei și prin regiunea transnistreană.

Când Rusia bombardează țintit infrastructura energetică din unele zone din Ucraina, linia de 400 de kilovolți Isaccea – Vulcănești – Cuciurgan se deconectează, iar R. Moldova este tăiată de la singura sursă de curent care i-a mai rămas – România. S-a întâmplat deja de 2 ori – pe 15 și pe 23 noiembrie.

XS
SM
MD
LG