În zona euro, inflația în luna mai a trecut de nivelul record de 8% și va continua să crească, avertizează experţii, pe măsură ce se prelungeşte războiul din Ucraina. „De vină” sunt prețurile mari pentru energie, dar și problemele apărute în lanțul de aprovizionare ca urmare a pandemiei de coronavirus.
În acest moment, inflația din zona euro este la cel mai ridicat nivel din 1997, anul când s-au făcut primele statistici pentru țările care se pregăteau să adopte moneda unică europeană.
Prețurile energiei au crescut cu 39,2% ca urmare a crizei energetice globale cauzate de război.
Alimentele s-au scumpit cu 7,5%, în timp ce prețurile la alte bunuri, cum ar fi îmbrăcăminte, electrocasnice, mașini, computere și cărți - au crescut cu 4,2%, iar costul serviciilor a crescut cu 3,5%.
Germania, motorul economic al Europei
În contextul zonei euro, analiștii se uită cu o atenție deosebită la Germania, motorul economic al Uniunii Europene.
În Germania, rata anuala a inflației a trecut de 8%. În ultimele 12 luni, arată datele Biroului federal de Statistică, benzina s-a scumpit cu 37%, iar motorina cu peste 50%.
Ceea ce a dus inevitabil la scumpirea alimentelor: 65% pentru ulei, untul s-a scumpit cu 43%. Alte alimente de bază ca pâinea sau laptele s-au scumpit de asemenea. Din nou cauzele sunt : scumpirea energiei, războiul din Ucraina și disfuncționalitățile în lanțul de aprovizionare, provocate de pandemia de coronavirus dar și de război.
In Franța, inflația a atins în mai nivelul record de 5,8%, mult peste previziuni, în timp ce în Spania, prețurile de consum au crescut în media cu 8,5%.
Inflație sistemică sau fenomen de moment
Cele mai recente date arată că rata inflație este acum de patru ori mai mare decât ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană iar temerile sunt că o creștere continuă a prețurilor de bază ar putea face inflația un fenomen structural, nu de moment, cum s-a sperat la începutul anului.
Există însă și o interpretare mai optimistă a cifrelor, când economiștii se uită la ceea ce numesc „inflația de bază” – din care scot prețurile la energie și alimente. Pe care le consideră „de conjunctură”.
Jari Stehn, economist principal pentru Europa la banca Goldman Sachs, atrage atenția că „inflația de bază [în UE] se situează acum la aproximativ 3,5%. Creșterea salariilor este puțin peste 2%”.
„Presiunile inflaționiste de bază din zona euro s-au întărit cu siguranță, dar credem că se vor normaliza destul de repede pentru că nu sunt la nivelurile ridicare din Statele Unite sau Marea Britanie, de aproximativ 6%”, mai spune analistul american.
Silozuri la granițele Ucrainei
De săptămâni, Statele Unite și aliații occidentali acuză Rusia că blocând porturile ucrainene la Marea Neagră, folosește cereale, alimentele ca „armă”. Președintele ucraineana Volodimir Zelenski estima că peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri, așteptând să fie exportate dar rutele alternative, pe șosele sau cale ferată, nu pot înlocui transportul naval.
În aceste condiții, marți, preşedintele american, Joe Biden, a prezentat un plan occidental de a construi silozuri la frontierele Ucrainei cu scopul de a facilita exportul de cereale, dar a avertizat că este un plan care „va lua timp”. „Ca să scădem prețurile la alimente, lucrez în strânsă cooperare cu partenerii noştri europeni pentru a pune pe piaţă 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina” a spus preşedintele într-un discurs la Philadelphia. Biden a adăugat că exporturile pe căi terestre alternative sunt complicate de faptul că trenurile ucrainene folosesc un ecartament diferit de cel al reţelelor feroviare din ţările vecine. Pentru a ajuta la eliminarea blocajului „vom construi silozuri, silozuri temporare, la frontierele Ucrainei, inclusiv în Polonia, astfel încât să putem transfera (cerealele) din aceste vagoane în silozurile în cauză, în vagoane din Europa, să le putem transporta spre porturi şi în întreaga lume”, a mai spus Biden.