Linkuri accesibilitate

Recordurile Vioricăi Dăncilă


Premierul român, Viorica Dăncilă, iulie 2019
Premierul român, Viorica Dăncilă, iulie 2019

A reușit în două luni să devină lidera PSD și în două săptămâni să primească nominalizarea de candidat al social-democraților pentru Palatul Cotroceni.

Viorica Dăncilă, președinta partidul social democrat de guvernământ, și-a asigurat voturile liderilor locali ai PSD, care s-au adunat în jurul său, după ce, rând pe rând, contracadidații, dintre care cea mai importantă era Gabriela Firea, primar de București, s-au retras.

Șefa Guvernului de la București inaugurează o nouă epocă în PSD. A reușit ca, în două luni de la eliberarea postului de președinte al PSD, odată cu încarcerarea lui Liviu Dragnea, să devină oficial liderul PSD și în două săptămâni să primească nominalizarea de candidat al social-democraților pentru Palatul Cotroceni.

În urmă cu două luni, foarte puțini s-ar fi gândit că Viorica Vasilica Dăncilă ar putea să reprezinte PSD în cea mai populară competiție electorală din România, alegerea președintelui, la care, îndeobște, participă cei mai mulți votanți. La momentul predării ștafetei, Dragnea a desemnat-o pe Gabriela Firea candidatul potrivit al PSD.

Ajunsă conjunctural șefă a Guvernului, din rațiuni de fidelitate față de Liviu Dragnea, fosta consilieră locală de Videle și fostă consilieră județeană de

Miza candidaturii Vioricăi Dăncilă la prezidențiale rămâne, în aceste condiții, calificarea în finala pentru Cotroceni, nicidecum câștigarea alegerilor, o premieră pentru PSD

Teleorman, cu un profil discret de europarlamentar, Viorica Dăncilă are un atu. Dacă demisionează din fruntea Guvernului, PSD ar putea pierde guvernarea, în condițiile în care social-democrații sunt cotați în jurul lui 26% în sondaje, iar președintele Iohannis a anunțat că nu va mai desemna un premier PSD.

Candidata PSD la prezidențiale nu are o politică diferită de a PSD, desi marți, le-a spus colegilor săi că în ultimele luni ale epocii Dragnea fusese izolată la Palatul Victoria și nu a fost consultată în luarea deciziilor.

Viorica Dăncilă a avut doar doi lideri locali împotrivă, care i-au atras atenția că înscrierea sa în competiția prezidențială ar putea atrage plecarea de la guvernare a lui Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, care dorește, la rândul său, să candideze pentru funcția supremă în stat.

Miza candidaturii Vioricăi Dăncilă la prezidențiale rămâne, în aceste condiții, calificarea în finala pentru Cotroceni, nicidecum câștigarea alegerilor, o premieră pentru PSD, chiar dacă acest partid a câștigat funcția de șef al statului cu un singur președinte, Ion Iliescu.

XS
SM
MD
LG