Linkuri accesibilitate

„Recrutorul cu steag american la gât”: Cine este suspectul din aparenta tentativă de asasinare a lui Trump?


Routh la Kiev la 17 mai 2022.
Routh la Kiev la 17 mai 2022.

În primele luni după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, americanul Ryan Wesley Routh a fost o prezență frecventă și vizibilă în Kiev, abordând trecători în engleză pe celebra stradă Hreșceatik, făcând schimb de numere de telefon și cerând ajutor pentru sprijinirea forțelor armate ucrainene.

Routh era văzut la Kiev ca un fel de mascotă străină a sprijinului pentru armata ucraineană, a declarat Christopher Lutz, un german care conduce o organizație de ajutor numită PHOENIX și care l-a întâlnit pe Routh de mai multe ori în 2022.

„Tipul care recrutează cu un steag american la gât - Așa se referea toată lumea la el”, a declarat Lutz pentru Europa Liberă. „Părea să fie un singuratic. Nu avea colegi sau prieteni în jur”.

Fast-forward cu doi ani: Routh, în vârstă de 58 de ani, este acum suspect într-o presupusă tentativă de asasinare a fostului președinte american Donald Trump. Routh a fost arestat de poliție în Florida pe 15 septembrie, după ce agenții Secret Service l-au văzut îndreptând o pușcă spre Trump, în timp ce candidatul republican la președinție juca golf la clubul său din West Palm Beach.

Routh a fost arestat după ce a fugit de la locul faptei, de unde agenții au recuperat o pușcă de tip AK-47 cu lunetă, împreună cu două rucsacuri și o cameră GoPro, a declarat reporterilor șeriful din Palm Beach County, Ric Bradshaw.

Oamenii legii inspectează urmele lăsate de Routh la câmpul de golf de la West Palm Beach, Florida, la 16 septembrie.
Oamenii legii inspectează urmele lăsate de Routh la câmpul de golf de la West Palm Beach, Florida, la 16 septembrie.


Deși nu au apărut încă dovezi care să lege activitatea lui Routh din Ucraina de incidentul din Florida, arestarea sa i-a uimit pe oamenii care l-au întâlnit la Kiev, martorii eforturilor sale uneori ciudate, dar aparent sincere, de a ajuta Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei.

„Cum naiba? Nu poate fi adevărat!”, a exclamat Lutz când a auzit vestea arestării lui Routh.

Câteva dintre cele mai cunoscute unități de voluntari din Ucraina s-au distanțat rapid de Routh, în declarații prin care negau orice legătură cu el.

„Routh nu a servit niciodată în Legiunea Internațională (...). El nu are nici o legătură cu unitatea”, a declarat o unitate aprobată oficial, formată din voluntari străini, într-o postare pe Telegram. „Zvonurile care circulă în anumite mass-media nu sunt adevărate”.

În aprilie 2022, Routh a apărut la un miting la Kiev în sprijinul Batalionului Azov - o unitate militară controversată, venerată de mulți în Ucraina pentru capacitățile sale de luptă. În lunile dinainte, după săptămâni de rezistență împotriva asediului rusesc în orașul port Mariupol, membrii batalionului s-au predat, iar mulți au fost luați prizonieri de Rusia. Membrii familiilor au pornit o campanie de relații publice și au organizat mitinguri, făcând presiuni pentru eliberarea celor dragi.

Într-un video realizat de Associated Press, Routh a fost văzut purtând o vestă albastră cu un steag american pe spate și ținând o pancartă pe care scria: „Nu putem tolera corupția și răul încă 50 și mai mult de ani. Opriți Rusia, pentru copiii noștri”.

Routh a apărut și într-un videoclip publicat în mai 2022 de un cont de Twitter administrat de rudele membrilor Batalionului Azov.

„Dorim să declarăm oficial că Ryan Wesley Routh nu are nici o legătură cu Azov și nu a avut niciodată vreo legătură cu Azov”, a declarat celebra unitate militară într-o postare pe X, la 16 septembrie. „Demonstrația pașnică la care a participat el a fost deschisă și oricine se putea alătura acesteia. El a fost surprins întâmplător în înregistrarea video filmată de protestatari.

Vorbind prin telefon din Germania, Lutz a declarat Europei Libere că l-a întâlnit pe Routh în prima sa călătorie la Kiev, în iunie 2022.

„Părea foarte comunicativ, extrovertit și hiperconcentrat pe sarcina sa de a aduce străini în armata ucraineană”, a spus Lutz.

„Odată, când ne plimbam prin Kiev, i-a venit ideea de a găsi o fabrică pentru a construi drone”, a spus germanul.

Lutz a declarat că după o vreme a început să se îndoiască de eforturile lui Routh și că până la urmă l-a blocat pe Routh pe rețelele de socializare deoarece îl bombarda cu mesaje.

Persistența lui Routh și prezența sa publică perpetuă în centrul Kievului i-au atras atenția unor jurnaliști, inclusiv de la „Newsweek”, care a publicat un scurt interviu cu el în ediția română a revistei.

„Acest conflict este sigur în alb și negru. Este o luptă între bine și rău”, le-a spus el românilor.

Înainte de călătoriile sale în Ucraina, Routh a dus ceea ce părea a fi o viață nomadă, lucrând o perioadă ca antreprenor de acoperișuri la Greensboro, în statul american Carolina de Nord. Nu a servit în armata SUA.

Poliția la fosta locuință din Greensboro, Carolina de Nord, a suspectului.
Poliția la fosta locuință din Greensboro, Carolina de Nord, a suspectului.

Potrivit ziarului „Greensboro News & Record”, un bărbat pe care ziarul l-a identificat drept Routh și care avea aceeași vârstă, a fost arestat în 2002 după ce s-a baricadat într-o clădire cu o armă automată.

Ulterior, el s-a mutat în Hawaii, potrivit relatărilor de presă din SUA.

Conturile lui Routh pe rețele - pe X și pe Facebook - au fost închise la 16 septembrie. Postările arhivate arată un mix de declarații, unele bizare, despre politica americană, precum și despre războiul din Ucraina.

Într-o serie de mesaje postate pe X în 2023, de exemplu, Routh susținea că recrutează soldați afgani dispuși să servească în Taiwan sau în Haiti.

Casa din Hawaii a lui Routh, fotografiată la 15 septembrie 2024.
Casa din Hawaii a lui Routh, fotografiată la 15 septembrie 2024.

O postare din martie 2023 pe LinkedIn prezenta două fotografii nedatate cu ceea ce părea a fi Routh în fața Capitoliului SUA din Washington și în faimosul Maidan din Kiev (Piața Independenței). Fotografiile au legenda: „La DC și Kiev, căutând soldați pentru efortul de război”.

Se pare că Routh a autopublicat pe Amazon o carte intitulată „Ukraine's Unwinnable War” (Războiul imposibil de câștigat al Ucrainei), cum a relatat în premieră Associated Press.

Într-o introducere publicată pe site-ul Amazon, unde cartea se poate cumpăra în continuare, Routh oferă o explicație lungă, vehementă și uneori incoerentă a motivului pentru care crede că apărarea Ucrainei era importantă. „Cred că trebuie să spun că deși în modul actual Ucraina nu poate câștiga, este imperativ pentru lume ca ea să câștige”, se arată în textul introductiv.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG