Linkuri accesibilitate

Refacerea Ucrainei va costa cel puțin 750 de miliarde de dolari (premierul D. Șmihal)


Intrarea în Palazzo dei Congressi, Lugano, Eleveția, 3 iulie 2022.

Refacerea Ucrainei va costa cel puțin 750 de miliarde de dolari (premierul D. Șmihal)

Conferința pentru reconstrucția Ucrainei de la Lugano

  1. Există din 2017 sub numele de Conferința pentru Reformarea Ucrainei.
  2. Adună lideri politici și ONG-uri, fiind o reuniune la care Ucraina prezintă progresele făcute iar aliații săi vin cu recomandări.
  3. Anul acesta, a fost rebotezată Conferința pentru Refacerea Ucrainei.
  4. Nu se va încheia cu noi promisiuni ferme de donații de la țările participante.
  5. Scopul este să elaboreze o strategie pentru reconstrucție, un plan care deja este comparat cu Planul Marshall, finanțat de SUA pentru refacerea Europei după al Doilea Război Mondial.
  6. Planul se va referi la domeniul social, la mediu, economie și infrastructură.
  7. Sunt discutate și reformele care pot fi încă implementate, ținând cont de situația de război.
  8. Conferința se va încheia cu „Declarația de la Lugano”.

Ucraina are nevoie de 750 de miliarde de dolari pentru refacerea țării în urma invaziei Rusiei, a declarat luni premierul ucrainean Denis Șmihal. Vorbind la Conferința internațională de la Lugano pentru reconstruția Ucrainei, Șmihal a mai spus că numai pentru refacerea infrastructurii distrusă în cursul războiul este nevoie de peste 100 de miliarde de dolari.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenki a vorbit deja, prin videoconferință, participanților la reuniunea de două zile de la Lugano, la care se află și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Refacerea Ucrainei”, a spus Zelenki, „este o sarcină pentru toată lumea democrată”, și va reprezenta „cea mai mare contribuție la pacea mondială”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la rândul ei că obiectivul Kremlinului este distrugerea militară, politică și economică a Ucrainei.

Uniunea Europeană, a continuat von der Leyen, nu va permite ca Rusia să submineze însăși existența Ucrainei ca stat.

Von der Leyen a anunțat că UE va crea o platformă pentru coordonarea eforturilor de refacere a Ucrainei, odată ce războiul se încheie.

UE a mobilizat deja peste 6 miliarde de euro, în sprijin financiar pentru Ucraina dela lansarea invaziei ruse în februarie, a spus ea. „Și... vor veni mai mulți bani. Ne vom implica serios în reconstrucția pe termen mediu și lung”, a asigurat von der Leyen.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG