Linkuri accesibilitate

Reforma justiției moldovene – „este de parcă ai construi un avion în timp ce zbori în el...”


Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, 15 septembrie 2022. În fotografie de la stânga la dreapta: ambasadorul UE, Jānis Mažeiks; președinta R. Moldova, Maia Sandu; ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon; președintele CRJM, Vlad Gribincea.
Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, 15 septembrie 2022. În fotografie de la stânga la dreapta: ambasadorul UE, Jānis Mažeiks; președinta R. Moldova, Maia Sandu; ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon; președintele CRJM, Vlad Gribincea.

Ambasadorul american Kent Logsdon a comparat procesul reformei justiției din R. Moldova cu construirea unui avion în timp ce zboară, iar președinta Maia Sandu a declarat că își dorește o viteză mai mare a reformei.

La forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” de la Chișinău, unde reprezentanți ai sistemului de justiție, experți și diplomați discută despre problemele și felul în care avansează reformele, președinta Maia Sandu a lansat o serie de critici la adresa sistemului judecătoresc, remarcând, totodată, unele „progrese” în procuratură. Președinta s-a arătat îngrijorată de tergiversarea dosarelor de rezonanță și a menționat că își dorește o viteză mai mare în derularea reformelor.

„Este important să avem cel târziu până la sfârșitul acestui an un nou CSM și CSP – instituții funcționale și să începem reforma CSJ. E important să ne mișcăm mai repede pentru că avem de îndeplinit la timp condițiile Comisiei Europene. [...] Eu sunt îngrijorată de tergiversarea în sistemul judecătoresc a examinării unor dosare importante, dosare de importanță națională”, a declarat președinta Sandu.

„Noi nu ne implicăm în actul justiției, dar ne-am asumat această reformă în fața cetățenilor și vom cere în continuare rezultate.”

Șefa statului a mai spus că guvernarea va insista pe finalizarea reformei, în pofida „rezistenței” și „sabotajului” din interiorul sistemului: „Lucrurile rele pornesc dintr-o justiție strâmbă și lucrurile bune pornesc dintr-o justiție dreaptă. (...) Noi nu ne implicăm în actul justiției, dar ne-am asumat această reformă în fața cetățenilor și vom cere în continuare rezultate. Vom insista să ducem până la capăt acest efort oricât de mare va fi rezistența. Miza e prea mare ca să ne lăsăm învinși de dușmanii luptei cu corupția sau de problemele tehnice ale acestei reforme”

În același timp, unii experții consideră că experiența inconsistentă a echipei de la guvernare, resursele umane și financiare limitate, reticența campionilor din justiție de a se implica – sunt câțiva factori care fac din reformarea reală a justiției și combaterea marii corupții o țintă greu de atins. Chiar dacă sunt înregistrate unele succese, crește și scepticismul față de reforma din justiție, consideră președintele Centrului de Resurse Juridice (CRJM), Vlad Gribincea.

„Sunt însă tot mai puternice vocile scepticilor, viteza lenta cu care se mișcă unele reforme anunțate, comunicarea publică palidă despre reformele realizate, care sunt numeroase de altfel, ezitarea în luarea unor decizii critice în justiție și procuratură, planificarea mai puțin previzibilă a unor reforme sau evoluția modestă a dosarelor de rezonanță sunt doar unele din aspectele care alimentează acest scepticism”, a spus președintele CRJM.

Prezent la Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, ambasadorul SUA, Kent Logsdon, a îndemnat autoritățile și responsabilii din justiție să persevereze pe calea reformei. Reforma reală a justiției și combaterea corupției nu vor fi ușor de realizat, a spus diplomatul. „Este de parcă ai construi un avion în timp ce zbori în el”, a adăugat Kent Logsdon.

Iar ambasadorul Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, a spus, între altele, că schimbările nu se vor întâmpla peste noapte, subliniind că în acest proces „este importantă calitatea și nu viteza.”

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG