Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat că va bloca prin veto două din cele trei pachete de legi privind reforma în justiție, care au provocat masive proteste de stradă, timp de opt zile, și critici din partea opoziției, Uniunii Europene și a Statelor Unite, pentru că vor submina aproape total independența justiție.
Președinția poloneză făcuse cunoscut încă de sîmbătă că noua legislație, ce fusese aprobată și de Senat, după Sejm, ar avea neajunsuri și că șeful statului, Andrzej Duda a constatat nepotriviri între două articole referitoare la numirea președintelui Curții Supreme.
Astăzi, într-o declarație televizată, președintele Duda, a început prin a spune: „Ar fi fost bine dacă proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme mi-ar fi fost prezentat înainte de a fi aprobat de Sejm” [camera inferioară a Parlamentului].
Loial până acum partidului de guvernământ „Lege și Justiție”, președintele Duda a adăugat că va retrimite totuși în Parlament două dintre inițiativele controversate, inclusiv un amendament care prevede înlocuirea membrilor Curții Supreme de Justiție care nu au sprijinul ministrului Justiției. În schimb, Duda va semna cea de-a treia lege, care permite ministrului justiției să demită fără explicații președinții tuturor tribunalelor de drept comun.
„Am mai spus că judecătorii Consiliului Național al Magistraturii nu pot fi desemnați printr-o majoritate simplă. Ceea ce din păcate prevede actuala lege. Cu așa ceva nu pot fi de acord”, a insistat Duda.
Consiliul Suprem al Magistraturii numește judecătorii și urmărește comportamentul lor profesional pentru a asigura independența tribunalelor. În forma revizuită, Parlamentul ar căpăta posibilitatea de a numi membri în Consiliul Suprem care, la rândul său, propune candidați pentru Curtea Supremă.
Potrivit explicațiilor președintelui: „În tradiția noastră nu există situația în care procurorul-general să se poată amesteca în activitatea Tribunalului Suprem”.
În conformitate cu noua lege adoptată de Dietă, ministrul de justiție devine în același timp și procuror-general, iar dacă legile ar intra în vigoare în formula actuală, ministrul justiției - și implicit majoritatea parlamentară - ar căpăta o influență importantă atât asupra Tribunalului Suprem cît și asupra Consiliului Național al Magistraturii.
„Nu vreau ca această situație să se agraveze - a declarat șeful statului - fiindcă ea agravează și diviziunile din societate. Nu există decît o singură Polonie; Polonia are nevoie de pace, iar eu mă simt responsabil pentru ea în calitate de președinte.
Membru al partidului naționalist de guvernământ pînă în 2015, când a preluat președinția, Duda a semnat până acum toate proiectele de lege trecute prin Parlament. Astăzi, președintele a precizat că sprijină, în principiu, reforma justiției, dar că aceasta trebuie să fie une „înteleaptă”. Argumentul partidului de guvernământ este că justiția nu ar mai fi fost reformată de la căderea comunismului și că s-ar fi transformat într-o „castă” coruptă, care-și servește propriile interese.
Liderul partidului „Lege și Justiție”, Jaroslaw Kaczynski, nu a comentat imediat decizia surprinzătoare a președintelui Duda de a bloca reforma prin veto.
Opoziția însă s-a grăbit să salute anunțul lui Duda, spunând că ceea ce încearcă să obțină partidul de guvernământ nu este reformă, ci tentativă de acaparare a justiției. „A fost un act de curaj, dar președintele nu prea avea alternative. Este un moment decisiv pentru evenimentele din ultimeme luni, chiar ani”, a comentat Anna Materska, o analistă politică citată de agenția Reuters.