Faptul că recurge la un asemenea amendament constituțional, după ani în care a spus că nu va schimba constituția ca să rămână președinte, i-a făcut pe criticii săi să afirme că societatea rusă are dreptul să se considere înșelată de președinte.
Președintele rus promovează de vreme îndelungată o amplă reformă constituțională care să schimbe raporturile între instituțiile statului și să ofere rușilor garanții sociale mai mari. “Reforma nu este despre mine, ci despre viitorul țării pentru următorii 30-50 de ani”, a spus Putin săptămâna aceasta, când amendamentele constituționale au ajuns în dezbaterea Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.
Analiști politici tocmai terminau de întors reforma pe toate părțile pentru a găsi portițele despre care se bănuia că au fost prevăzute pentru a-i permite lui Putin să rămână la putere, fie și într-o formă deghizată, după anul 2024. Atunci îi expiră actualul mandat prezidențial, iar conform constituției actuale încă în vigoare trebuia să fie și ultimul.
Dar în Dumă, la votul în lectura a doua, din 10 martie, a apărut subit un amendament nou. A fost propus de prima femeie cosmonaut din Uniunea Sovietică, Valentina Tereșkova, astăzi deputată a partidului la putere, Rusia Unită. Tereșkova a propus ca Putin să fie lăsat să candideze de câte ori vrea. Ea a spus mai întâi că problema se pune nu despre soarta lui Putin, ci a cetățenilor Rusiei, despre viitorul ei. “Iar dacă așa stau lucrurile, de ce să ne mai ascundem după deget și să ridicăm fel de fel de construcții artificiale?“, s-a întrebat Tereșkova. “Trebuie, a continuat ea, să stabilim totul în mod cinstit, deschis și public, să eliminăm de tot din constituție limitarea mandatelor de președinte, iar dacă situația o va cere și, cel mai important, dacă oamenii o vor dori, trebuie să prevedem în lege posibilitatea ca președintele actual să candideze din nou la această funcție, dar deja conform constituției noi“.
...dacă și cetățenii ruși vor spune că sunt de acord, vor spune da la un vot popular pe 22 aprilie curent
...După propunerea fostei cosmonaute, care în esență îi permite lui Putin să înceapă de la zero numărătoarea mandatelor sale prezidențiale după 2024, de parcă nici n-ar fi fost președinte până acum, lucrurile s-au precipitat. Duma a luat o pauză, Tereșkova a mers rapid la Kremlin să-l convingă pe Putin, acesta s-a prezentat el însuși în parlament și a spus că acceptă amendamentul, că se lasă convins, dar cu un dacă, mai bine zis cu două: „Mai întâi, dacă și Curtea Constituțională a Rusiei va spune că amendamentul nu contravine constituției actuale. Apoi, dar poate și mai important decât atât, dacă și cetățenii ruși vor spune că sunt de acord, vor spune da la un vot popular pe 22 aprilie curent.”
Pentru politologul Gheorghii Satarov, care a participat la elaborarea actualei constituții ruse, ceea ce s-a întâmplat în Duma de la Moscova săptămâna aceasta a fost un show bine regizat din timp. “În viața reală, a spus Satarov postului de televiziune Current Time (Nastoiașceie Vremea), lucrurile nu funcționează așa, că în Duma de Stat apare subit o idee interesantă, președintele Dumei îi dă telefon lui Putin să i-o împărtășească, acela lasă totul baltă, zice că o să vină și el, poate chiar o să și ia cuvântul … În viața reală, așa ceva nu se întâmplă”.
După discursul lui Putin, Duma a votat covârșitor pentru amendamentul constituțional. Din 450 de deputați, 383 au votat pentru, niciunul - împotrivă. Câteva ore mai târziu, amendamentele constituționale, inclusiv cele privind mandatele lui Putin, au fost confirmate la un prim vot și de Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus. Astăzi, 13 martie, s-a relatat că și consiliile regionale din toate cele 85 de regiuni ale Federației Ruse au sprijinit reforma, așa încât Consiliul Federației își va da votul final până la sfârșitul săptămânii.
Apoi, mai rămân de îndeplinit condițiile lui Putin. Puțini se îndoiesc că amendamentele vor primi unda verde a Curții Constituționale ruse. Ultimul act va fi votul popular din 22 aprilie, dar acesta mai trebuie pregătit. Astăzi, mulți ruși nu prea știu pentru ce sunt chemați să voteze: “Putin zice că va fi așa cum va vota poporul, dar cum să votez eu dacă nu am habar ce modificări constituționale se vor pune la vot peste o lună”, spune într-un reportaj al televiziunii Current Time, Nicolai Timoșin, un alegător din Sagra, un sat cu vreo sută de locuitori și fără internet din regiunea Sverdlovsk din centrul Federației Ruse.
Alegătorul, ca mulți alții, nu a înțeles poate toate schimbările pe care le prevede reforma constituțională. Dar un lucru îl înțelege foarte bine: că lui Putin, care deja conduce Rusia de 20 de ani, i se oferă posibilitatea să rămână la putere încă cel puțin 16, până în 2036, când liderul rus o să aibă 83 de ani. Iar faptul că Putin încă este într-o formă fizică aparent bună, nu pare neapărat un argument solid: “Am și eu 73 de ani, iar la vârsta asta capul nu mai merge ca înainte, chiar dacă trântești lumea pe tatami sau marchezi goluri în poartă”, spune alegătorul Nicolai Timoșin în reportajul televiziunii Current Time. Și se mai întreabă dacă cei de sus văd că cei de jos înțeleg că reforma constituțională e cam cusută cu ață albă.