Linkuri accesibilitate

Reforma UE în centrul întîlnirii Merkel-Macron


Emmanuel Macron și Angela Merkel (foto: arhivă)

Angela Merkel doreşte o reglementare europeană a politicii azilului

Reforma UE în centrul întîlnirii Merkel-Macron
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct

Cancelara Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-au întîlnit, la Meseberg, în cadrul reuniunii consultative franco-germane. În centrul discuţiilor s-a aflat problema migranţilor şi pregătirea reuniunii europene la nivel înalt, care va avea loc la sfîrşitul acestei luni.

Într-un mesaj video, Merkel a subliniat că de rezolvarea problemei migranţilor depinde şi viitorul UE:

„Consider importanţa acestei teme drept o premisă decisivă pentru unitatea Europei”.

Ministrul de interne, bavarezul creştin-social Horst Seehofer, a dat cancelarei un ultimatum de două săptămîni ca să găsească o soluţie pentru problema migranţilor. Dacă nu va reuşi să găsească o soluţie la nivel european, a spus Seehofer, atunci va trece la aplicarea unui plan, pe care Merkel îl consideră unilateral. Seehofer intenţionează să respingă la frontierele ţării pe toţi acei migranţi care au depus deja o cerere de şedere într-o terţă ţară europeană. Pentru a evita o spargere a coaliţiei guvernamentale, Merkel nu l-a demis pe Seehofer.

Le Meseberg, cancelara mizează pe sprijinul preşedintelui francez.

Cei doi vor căuta să pună la cale o strategie care va fi destinată convingerii celorlalţi parteneri europeni de a prelua migranţii care au solicitat azil în ţările lor. Însă aceşti parteneri trebuie convinşi să accepte viitoare înţelegeri bilaterale care reglementează transferul azilanţilor în ţările în care au depus cererea de şedere.

Merkel vrea o reformă a sistemului de acordare a azilului, în sensul aplatizării reglementărilor şi criteriilor curente. Macron sprijină acest demers. Chiar dacă Merkel se va opune propunerii franceze de a înfiinţa un minister european al finanţelor, ea va susţine proiectele referitoare la un buget de investiţii pentru zona euro, consolidarea uniunii economice şi monetare şi intensificarea colaborării în domeniul politicii externe şi de apărare.

XS
SM
MD
LG