Linkuri accesibilitate

„Abdicarea e nulă și neavenită, dat fiind că mi-a fost smulsă cu sila și că nu Poporul a hotărât-o”


„Oameni, idei, atitudini”, 15 februarie 1986.

Ioana Măgură Bernard: „Doamnelor și domnilor, în cadrul emisiunii „Oameni, idei, atitudini”, vă prezentăm astăzi un interviu acordat de fostul rege Mihai lui Vlad Georgescu. Dorim să remintim că această emisiune închinată personalităților contemporane de toate orientările și atitudinile nu reflectă întodeauna părerile sau pozițiile postului nostru de radio.”

„Oameni, idei, atitudini”, 15 februarie 1986
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:36 0:00

Vlad Georgescu: „Sire, este o bucurie pentru mine să vă pot ua acest interviu. Aș dori însă înainte de a intra în discuția propriu-zisă să vă întreb de ați evitat până acum să acordați interviuri în general șik de ați evitat îndeosebi un interviu la Europa Liberă?”

Regele Mihai: „Fiindcă Constituția noastră cea regală încredințează Guvernului răspunderea celor declarate de Suveran în public. Or, circumstanțele lipsindu-ne de un Guvern legitim m-am abținut de-a face prea dese declarații publice. Când am luat drumul exilului am socotit însă indispensabil și urgent să previn opinia publică de situația creată și la conferința de presă de la Londra la 4 martie 1948, precum și la masa oferită de presă al New York la 16 martie 1948 am declarat că abdicarea e nulă și neavenită dat fiind că mi-a fost smulsă cu sila și că nu Poporul a hotărât-o.

Când la 30 decembrie 1947 Groza și Gheorghiu-Dej mi-au înmânat Actul de abdicare, plin de greșeli de română fie spus în treacăt, eu le-am răspuns că mă voi supune votului popular, dar ei, disprețuitori față de Popor și de părerera lui, au refuzat.”

Vlad Georgescu: „Ar reieși din răspunsul Dumneavoastră că vă considerați încă, la aproape 40 de ani de la abdicarea forțată din 1947, Regele românilor. Înseamnă aceasta, în fond nimic nu ne împiedică să speculăm asupra viitorului, înseamnă că în cazul în care ar fi posibil, în care regimul existent ar înceta să mai existe, sau s-ar prăbuși în chip miraculos, v-ați întoarce în țară?”

Regele Mihai: „Bineînțeles! Mai întâi să vorbim despre prăbușirea despre care spuneți că ar fi un miracol. Noi trebuie să credem cu toții în acest miracol, care poate surveni curând sau mai târziu, dar care nu va surveni dacă nu credem în el și nu luptăm pentru el. Cât privește întoarcerea mea, ea este sigură, dacă mă ajută Dumnezeu să trăiesc acea zi binecuvântată când voi putea reveni acasă la noi.”

Vlad Georgescu: „Cu toții dorim, Sire, să ne întoarcem în țară, sau mai bine ar trebui spus cu toții am dori să o putem face. Cu toții ne imaginăm în gândurile noastre ascunse cum ar arăta acea zi. (...)”

[...]

Previous Next

XS
SM
MD
LG