Linkuri accesibilitate

Regimul pensiilor în UE: tulburări la orizont


Principalele două economii ale Uniunii Europene și ale continentului — Germania și Franța — se confruntă (Franța mai ales) cu perspectiva unor tulburări sociale din pricina modificării regimul pensiilor.

Regimul pensiilor în UE: tulburări la orizont
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

Guvernele încep să ia din ce în ce mai mult în serios perspectiva îmbătrânirii tot mai accelerate a populației, ceea ce îngreunează povara pensiilor asupra finanțelor publice și face că legislatorii (precum Emmanuel Macron în Franța) să vadă în ridicarea vârstei la care se iese la pensie o soluție cel puțin temporară.

Modificarea regimului pensiilor: exemplul Franței

Pe scurt, vârsta actuală a ieșirii la pensie în Franța este de 62 de ani, însă Macron dorește să o ridice la 64 de ani. Revolta populară l-a făcut deja să renunțe în timpul primului său mandat.

În Germania, în schimb, vârsta ieșirii la pensie este ridicată progresiv și va atinge, în 2030, bara de 67 de ani!...

În majoritatea țărilor europene, vârsta pensiei este de 65 de ani pentru bărbați și 60 sau 61 pentru femei.

În altele, precum Belgia, Danemarca, Finlanda sau Norvegia, nu se face o distincție în funcție de sex și vârsta e de 65 de ani și pentru bărbați și pentru femei. În Grecia și Italia, unde se iese cel mai târziu la pensie, pragul vârstei e de 67 de ani atât pentru bărbați cât și pentru femei.

Sistemul german al pensiilor de la stat - în pragul colapsului

Sistemul de pensii de stat german se va prăbuși dacă nu va crește vârsta de pensionare în concordanță cu o speranță de viață în creștere rapidă, a avertizat șeful unui organism comercial influent.

Germania, care are una dintre cele mai îmbătrânite populații din Europa și este de așteptat să îmbătrânească și mai rapid în următoarele câteva decenii. Aceasta înseamnă că sistemul său de pensii de stat va fi supus atât unei finanțări mai slabe din partea unei forțe de muncă tot mai mici, cât și a cererii mai mari de plăți din partea unui număr tot mai mare de pensionari.

În sistemul actual al Germaniei, pensia de stat garantează pensionarilor cel puțin 48% din salariul mediu până în 2025.

Vârsta actuală de pensie de stat este de 65 de ani, dar este în curs de a ajunge treptat la 67 de ani.

Rainer Dulger, președintele Confederației Patronatelor Germane, a declarat pentru ziarul Bild am Sonntag că sistemul se va prăbuși în cinci ani în absența unei intervenții.

El a spus: „La fiecare 100 de contribuabili, în prezent sunt aproximativ 50 de pensionari; peste 15 ani vor fi 100 de contribuabili la fiecare 70 de pensionari. Aceasta înseamnă că finanțarea sistemului nostru de pensii este pe punctul de a se prăbuși.

Dulger a adăugat că sistemul va mai crea și un decalaj generațional.

Statistica și cum pe termen lung pensionarii riscă să fie majoritari mai peste tot

Îmbătrânirea populației rămâne mai peste tot o mare problemă. Pentru a lua un exemplu cum e cel al Bulgariei, din care se emigrează mai puțin decât din România sau Moldova: se considera ca populația Bulgariei a scăzut cu peste un milion din 1989 încoace, fiind astăzi de abia peste 7 milioane milioane de locuitori. Economia Bulgariei continuă astfel sa prezinte o balanță extrem de defavorabilă pe termen lung, raportul intre persoanele active si pensionari fiind de 1:1.

Pe termen lung, odată cu scăderea demografiei și îmbătrânirea continuă a populației, pensionarii riscă să devină majoritari. Într-o țară cum e Bulgaria, lucrătorii de astăzi trebuie astfel să contribuie atât pentru ei înșiși, cât și pentru pensiile și asigurările celor care nu mai lucrează. Vârsta ieșirii la pensie pentru cei care au contribuit in mod regulat este de 63 de ani pentru bărbați și 60 pentru femei. Pensiile rămân însă foarte mici, unele chiar sub limita subzistentei, pentru a nu spune a supraviețuirii, ceea ce înseamnă că presiunile pentru a obține sporirea lor nu încetează să crească.

Pentru a ieși din această spirală, soluția cea mai evidentă ar fi ridicarea vârstei de ieșire la pensie pentru toată lumea, la 65 sau chiar 67 de ani. Acesta este însă un risc politic foarte important, cum s-a văzut în Franța lui Macron, unde protestele au dus chiar și la masive violențe sociale pentru modesta ridicare propusă de la 62 la 64 de ani.

Francezii, cu 62 de ani pentru bărbați și femei, sunt astfel cei mai privilegiați din Europa, sau cel puțin din Uniunea Europeană. Doar în Rusia și Ucraina bărbații ies la pensie la 60 de ani, iar femeile la 55 sau 57.

Să mai spunem apoi că nu toate categoriile socio-profesionale sunt tratate la fel, chiar și în Occident. În Franța un militar poate ieși la pensie, dacă dorește, după numai 15 ani de serviciu, și acesta e un domeniu în care, de asemenea, nu se face distincție între bărbați și femei.

S-a spus întotdeauna despre francezi și statul lor protector, grijuliu și ultraperformant, că „statul-providență” se ocupă de ei „din leagăn până în groapă”. Acum însă, după atâtea crize economice și de tot felul, și odată cu revoltele cauzate de reforma pensiilor dorită de Emmanuel Macron, francezii au ajuns să spună că vor fi forțați să muncească „din leagăn până în groapă”.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG