Linkuri accesibilitate

În regiunea transnistreană s-au scumpit cu 7-10 % carburanții


În regiunea transnistreană s-au scumpit carburanții, cu aproximativ o rublă pentru un litru, sau cu 7-10 la sută. Populația nu a fost anunțată despre această scumpire. Benzinăriile din stânga Nistrului au afișat prețul nou vineri dimineața, fără să fi existat vreun anunț în acest sens.

Aprovizionarea cu carburanți este unul dintre domeniile monopolizate de holdingul Sheriff, care controlează nu doar economia, ci și sfera politică din regiunea transnistreană. Toți deputații din actualul legislativ, Sovietul suprem, sunt afiliați sau membri ai Partidului Obnovlenie, controlat de Sheriff, la fel ca și șiderul regiunii, Vadim Krasnoselski.

Scumpirile în regiunea transnistreană au început imediat după așa-zisele alegeri legislative din 29 noiembrie 2020. Administrația de la Tiraspol a evitat să crească prețurile înainte de alegeri, în schimb imediat după scrutin prețul pâinii s-a ridicat cu 16-20 la sută. Imediat după Revelion cele mai solicitate tipuri de pâine produse de combinatul de panificație de la Tiraspol, care practic asigură consumul întregii regiuni, s-au scumpit din nou, cu între 5 și 15 la sută. La fel ca și în situația cu combustibilul, scumpirile nu au fost anunțate din timp.

Administrația de la Tiraspol a explicat scumpirea pâinii prin recolta de grâu scăzută din cauza secetei, care a constituit doar sfert din cantitățile recoltate anii trecuți. Iar ridicarea prețurilor la benzină a fost explicată în presa oficială prin creștere cu 8 la sută de săptămâna aceasta a prețurilor mondiale la petrol.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG