Linkuri accesibilitate

Relația China-Rusia și disputele comerciale SUA-UE pe agenda întâlnirii Joe Biden-Ursula von der Leyen


Statele Unite încearcă să facă Europa să se opună Chinei – arată un articol din Politico – dar nu întotdeauna cu succes.

Președintele Biden se întâlnește pe 10 martie cu Ursula von der Leyen, cu o agenda care îmbină avertismente cu privire la China, dar și promisiuni de diminuare a disputelor comerciale americano-europene.

Relația China-Rusia și disputele comerciale SUA-UE pe agenda întâlnirii Joe Biden-Ursula von der Leyen
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Administrația a informat Uniunea Europeană cu privire la intențiile Chinei de a oferi arme Rusiei, dar această știre a fost primită nuanțat, de la cancelarul german care a avertizat în termeni hotărâți Beijingul să nu o facă, până la von der Leyen care a fost mai prudentă.

În chestiuni comerciale, oficialități americane au oferit asigurări că firme europene vor avea access la scutiri fiscale și subvenții derivate din legea adoptată anul trecut cu privire la protejarea mediului. Europenii ezită pentru că piața chineză este mare și profitabilă. Din asta rezultă diviziuni între Europa și Statele Unite cu privire la maniera în care este tratată ascensiunea Chinei, economică și militară.

„Europenii au suferit serioase traume economice ca urmare a decuplării de Rusia. Ei nu își pot imagina să o facă și cu China” – a spus Heather Conley, fostă oficialitate de la Departamentul de Stat, în administrația Bush. Dar pe măsură ce presiunile americane și informațiile cu privire la China se acumulează, apar și semne că europenii s-ar putea alătura mai mult Americii. Germania își pune problema dacă să mai folosească echipamente din China – Huawei și ZTE. Olanda va bloca vânzarea de piese folosite pentru imprimante, către China.

Conley arată că un mai mare succes pentru Washington implică reimaginarea priorităților politicii americane. „Statele Unite trebuie să creeze o alternativă care să contribuie la întărirea Europei și aliaților noștri din Asia” – a declarat Conley. Asta înseamnă, în viziunea ei, adoptarea de noi legi cu privire tehnologie, minerale critice și linii de aprovizionare care să țină cont de nevoile aliaților – ceea ce se nu întâmplă acum când legile au ca prioritate industrii americane.

Oficialități europene speră deocamdată să obțină acces la subvenții, anunțate pentru firme americane, prin legi recente. Cele două părți negociază facilități similare celor oferite partenerilor Americii – Canada și Mexic.

XS
SM
MD
LG