Spitalul de tuberculoză din satul Vorniceni, raionul Strășeni, a fost deschis ca spital de zemstvă, iar în anul 1926 a fost transformat în spital-sanatoriu pentru tratamentul persoanelor bolnave de tuberculoză. În 1939 este dat în exploatare blocul nr. 1, cu peste 100 de paturi, iar în 1970 este deschis blocul curativ nr. 2, cu alte peste 240 de paturi pentru bolnavii de tuberculoză.
Întrucât mulți ani la rând aici nu s-a investit niciun ban, în 2006, Ministerul Sănătății a făcut un plan de reconstrucție capitală a spitalului, care a început în vara anului 2007. Blocul nr. 1 a fost dat în exploatare după reparații în 2008, iar cel de-al doilea urma să fie redeschis în 2014. În timpul unui eveniment festiv, în 2014, ministrul Sănătății de atunci, Andrei Usatîi, a tăiat panglica în fața acestui edificiu, care până astăzi nu a fost deschis pentru pacienți.
Cinci doctori, 50 de pacienți și multe ruine
Starea în care a ajuns întreg complexul spitalului de la Vorniceni, care se întinde pe o suprafață de 37 de hectare, este una dezolantă. Teritoriul este neamenajat și 15 din cele 35 clădiri așteaptă să fie demolate.
Asistentul medical care a venit să ne întâmpine povestește că lucrează la Vorniceni din anul 1988. „Era foarte frumos atunci, erau mulți angajați și sute de pacienți”, își aduce aminte el.
Ne arată clădirile în care odinioară mișunau oamenii și care astăzi sunt pe lista de demolare: blocul administrativ, blocul chirurgical, garajele, atelierele de tâmplărie și sudare, laboratorul bacteriologic. În ruine este și sala de concerte în aer liber, unde anterior aveau loc spectacole pentru pacienți, și magazinul de unde cumpărau produse.
Și cantina spitalului este pustie. Acolo doar se pregătesc bucate, iar pacienții iau masa în blocul nr.1, care este funcțional. Nici medicii nu mai mănâncă la cantina destinată lor, clădirea risipindu-se. La Vorniceni mai lucrează acum cinci medici de gardă, mai mulți asistenți medicali și personal auxiliar.
Astăzi în blocul nr. 1 sunt internate 50 de persoane, cu diferite forme de tuberculoză. Numărul pacienților este în scădere continuă. Ultimul raport al Curții de Conturi arată că, pe parcursul anilor 2021-2023, numărul pacienților a scăzut de la 78 la 12 persoane pe zi. În același timp, cheltuielile pentru întreținerea clinicii a constituit 20,5 milioane de lei în 2022, „situație care pune o presiune economică asupra spitalului și asupra costurilor serviciilor medicale prestate”, potrivit auditului.
Clădirea are două intrări, una destinată personalului medical și alta - pentru pacienți, care sunt izolați în saloane cu unul sau două paturi, fiecare salon având baie.
Nu a fost redeschis nici pe timp de Covid
Încă de prin 2018, Curtea de Conturi amintește în rapoartele sale despre blocul nr. 2 al spitalului, pentru reparația căruia statul a cheltuit 100 de milioane de lei, dar care nu a fost deschis pentru pacienți nici până astăzi, atenționând Ministerul Sănătății că anii trec, dar problemele legate de acest spital nu sunt soluționate.
Actuala ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, spunea într-o emisiune TV că a descoperit întâmplător spitalul de la Vorniceni, în primul său mandat, în 2019.
„Atunci am aflat că el a fost dat în exploatare, dar, de fapt, doar i s-a tăiat panglica, în 2014. El avea deja 5 ani, era conservat în pădurea de la Vorniceni. Am făcut o inspecție cu colegii. La prima vedere, acest spital arăta extraordinar de bine. Este un spital cu aerisire, la patul fiecărui pacient este un sistem de ventilare, care trage aerul și îl prelucrează. Acel spital are tot, inclusiv saloane de reanimare. Am descoperit în acel moment că erau probleme cu țevile, nu era un debit foarte bun de apă ca să ajungă la ultimul etaj și era o problemă cu umiditatea din subsol”, povestea Nemerenco.
La începutul pandemiei de Covid-19, când sistemul medical era sub presiune enormă, Nemerenco îi cerea ministrei Sănătății din acea perioadă, Viorica Dumbrăveanu, să deschidă acest spital pentru bolnavii de Covid-19. La insistența mai multor lideri de opinie, Dumbrăveanu a cerut ca o comisie tehnică să evalueze starea edificiului. La sfârșitul anului 2020, concluziile experților tehnici au arătat că spitalul nu poate fi deschis în starea în care se afla la acel moment.
Printre neregulile depistate, experții au enumerat panouri electrice, de automatizare și de dirijare deteriorate din cauza umidității, semne de umezeală în structura de rezistență a construcțiilor, finisaje deteriorate și tencuială căzută de pe pereții subsolului, din cauza pătrunderii apelor subterane.
De la spital de tuberculoză, la sanatoriu sau azil
Tot atunci, Guvernul condus de Ion Chicu s-a angajat să aloce pentru anul 2021 din bugetul de stat 7 milioane de lei pentru renovarea blocului nr. 2. Lucrările nu s-au mai făcut, întrucât întregul Guvern și-a dat demisia, iar Ministerul Sănătății rămăsese, în plină pandemie, fără un conducător.
Însăși Maia Sandu, după ce a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, cerea ca spitalul de la Vorniceni să fie deschis pentru bolnavii de Covid-19.
Deschiderea spitalului se regăsea și printre prioritățile Guvernului Nataliei Gavrilița pentru anul 2022, dar lucrurile nu s-au mișcat din loc. La mijlocul anului 2022, Ala Nemerenco, redevenită ministră a Sănătății, declara la o conferință de presă că blocul nr. 2 nu va fi redeschis deoarece prezintă pericol pentru oamenii care s-ar afla acolo, edificiul urmând să fie transmis Agenției Proprietăți Publice. Ea mai invoca scăderea numărului de cazuri noi de tuberculoză.
„Acest complex poate fi utilizat în cu totul alte scopuri și aceasta va fi o decizie comună cu alte ministere, pentru că sunt multe necesități de a amplasa acolo o casă pentru bătrâni sau un sanatoriu”, declara ministra.
Totodată, Nemerenco spunea că a trimis toate actele cu privire la reconstrucția spitalului către Centrul Național Anticorupție și Procuratură, „deoarece acolo s-au investit 100 de milioane de lei”.
„În același timp, am informat Guvernul. Este o decizie care nu poate să aparțină doar Ministerului Sănătății. Acest bloc trebuie reconstruit, restaurat și înlăturate toate impedimentele tehnice”, preciza ministra.
Actuala vice-directoare a clinicii de la Vorniceni, Aliona Turovschii, spune că teritoriul spitalului ar trebui să fie valorificat. De altfel, se va ruina și ceea ce a mai rămas.
„Teritoriul este foarte mare și e nevoie de mulți bani pentru întreținere. Se poate face aici un sanatoriu sau un azil de stat și să fie aduși aici bătrâni din toate raioanele, dar e nevoie de o reparație capitală a celor două blocuri și să fie demolate celelalte clădiri, care nu sunt funcționale”, ne-a spus aceasta, după ce ne-a făcut turul spitalului.
CNA nu a deschis un dosar penal
Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Centrul Național Anticorupție (CNA) a comunicat că, pe parcursul anilor 2022-2023, au fost realizate o serie de acțiuni privind „executarea necalitativă a lucrărilor de reconstrucție a blocului nr.2 de la Vorniceni”, efectuate de S.A Monolit.
Procedurile s-ar fi tărăgănat, întrucât Ministerul Sănătății nu a prezentat CNA toate copiile autentificate ale actelor: dosarul cadastral, caietul de sarcini, oferta de prețuri, devizele de cheltuieli, procesele verbale privind executarea lucrărilor, cartea tehnică. Plângerea la CNA a fost depusă de Ministerul Sănătății în aprilie 2022, iar actele au fost transmise abia în august 2023.
CNA spune că „materialele privind acțiunile întreprinse a fi ilegale se sistematizează, pentru a fi examinate în cadrului unui proces penal”.