Linkuri accesibilitate

Represalii: numărul chinezilor autorizați să muncească în presa de stat chineză în SUA, drastic redus


Statele Unite au redus luni la aproape jumătate numărul cetăţenilor chinezi autorizaţi să muncească pentru media de stat chineze pe teritoriul american, ca represalii la restricţiile impuse presei străine din China. „De ani de zile, China îi supraveghează, hărțuiește și intimidează pe jurnaliștii americani și pe alţi jurnalişti străini care muncesc în China", a declarat într-un comunicat secretarul de stat Mike Pompeo.

Restricțiile americane vizează cinci structuri media chineze, clasificate luna trecută de Washington drept „agenți străini” și organe „de propagandă". Ele vor putea avea maximum 100 de angajaţi cetăţeni chinezi începând de la 13 martie, faţă de 160 în prezent.

Această decizie „nu are la bază conţinutul produs de aceste media" pentru că Statele Unite nu impun „nicio restricţie" privind ceea ce publică ele, a ținut să precizeze secretarul de stat Pompeo.
În februarie, guvernul chinez a retras acreditarea unui număr de trei jurnaliltui de la Wall Street Journal după ce fusese publicat un articol critic la adresa Chinei. Decizia a fost condamnată de Washington și criticată de Clubul corespondenţilor străini din China drept „represalii fără precedent" şi „tentativă manifestă (...) de a intimida presa străine".

Din 2013, nouă jurnalişti au fost nevoiţi să părăsească China când le-au expirat legitimaţiile de presă.

XS
SM
MD
LG