Linkuri accesibilitate

Reprezentanții țărilor semnatare ale acordului nuclear iranian se vor întîlni în 6 aprilie la Viena


Acordul nuclear iranian. Wang Yi (China), Laurent Fabius (Franța), Frank-Walter Steinmeier (Germania), Federica Mogherini (UE), Mohammad Javad Zarif (Iran), Philip Hammond (Marea Britanie), John Kerry (Statele Unite), Viena, iulie 2015.

ACTUALIZAT: Purtătorul de cuvânt al departamentului de stat american Ned Price a anunțat vineri că Statele Unite au acceptat să aibă convorbiri cu partenerii lor europeni, ruși și chinezi legate de problemele privind reîntoarcerea Americii la acordul nuclear încheiat cu Iranul în 2015. „Sîntem abia la început și nu anticipăm progrese imediate, pentru că ne așteaptă discuții dificile, dar credem că e un sănătos pas înainte”, se spune în declarația lui Ned Price citată de Reuters.

Ea vine după ce s-a anunțat că reprezentanții țărilor semnatare ale acordului nuclear iranian se vor întîlni în 6 aprilie la Viena.

Decizia a fost luată vineri la o întîlnire virtuală în care s-a discutat posibila revenire a Statelor Unite în acest acord, întâlnire la care au luat parte repezentanții Chinei, Franței, Germaniei, Rusiei, Marii Britanii și Iranului.

Decizia a fost salutată de Washington, care a spus că e pregătit să întreprindă „pași mutuali” pentru a reveni în acordul semnat în 2015, ce prevede relaxarea sancțiunilor internaționale impuse Teheranului în schimbul reducerii programului nuclear iranian, despre care Iranul spune că e are scopuri strict civile.

Administrația Trump a decis în 2018 retragerea unilaterală a Statelor Unite din acest acord, și a reimpus sancțiuni economice dure împotriva Iranului.

Președintele Statelor Unite Joe Biden a semnalat că țara sa s-ar putea reîntoarce în acord, dar administrația sa insistă că Iranul trebuie mai întîi să revină la respectarea angajamentelor sale nucleare, majoritatea suspendate după ce Donald Trump a reimpus sancțiunile.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG