Linkuri accesibilitate

Reprezentativa Iranului a refuzat să cânte imnul național la Cupa Mondială de fotbal


Toți cei 11 membri ai reprezentativei Iranului au rămas tăcuți în timpul intonării imnului național al țării lor pe stadionul internațional Haliva, Qatar, 21 noiembrie 2022.
Toți cei 11 membri ai reprezentativei Iranului au rămas tăcuți în timpul intonării imnului național al țării lor pe stadionul internațional Haliva, Qatar, 21 noiembrie 2022.

Echipa națională de fotbal a Iranului a refuzat să cânte luni imnul național al acestei țări la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, în deschiderea meciului cu reprezentativa Angliei (pe care l-a pierdut cu scorul de 6 la 2), după ce fanii iranieni i-au acuzat pe fotbaliști că ar fi de partea reprimării sângeroase a masivelor demonstrații anti-guvernamentale de către forțele de securitate, relatează agenția Reuters.

Iranul e prins într-un val masiv de demonstrații în care se cere plecarea de la putere a regimului autoritar de la Teheran, după ce o tânără de 22 de ani, Mahsa Amini, a încetat din viață în urma arestării ei de către poliție pentru că n-ar fi purtat corespunzător vălul islamic obligatoriu.

Un semn de solidaritate neașteptat

Zeci de figuri publice iraniene, sportivi și artiști, s-au declarat solidari cu protestatarii, nu însă și echipa națională de fotbal, până la meciul de luni, la care toți membrii reprezentativei Iranului au rămas tăcuți când a fost intonat imnul național al țării lor, aparent în semn de solidaritate cu protestatarii de acasă.

Televiziunea de stat de la Teheran nu i-a arătat pe jucătorii iranieni aliniați pe teren în timpul intonării imnului.

„Suntem cu toții triști pentru că oamenii noștri sunt uciși în Iran, dar suntem cu toții mândri pentru că echipa noastră n-a cântat imnul național, care nu e imnul nostru [național], ci al regimului, a spus un fan iranian prezent la Cupa Mondială care a dorit să rămână anonim, relatează Reuters.

„Nu e echipa Iranului, e echipa Republicii Islamice”

În trecut, continuă Reuters, echipa de fotbal a Iranului era un motiv de mândrie națională în toată țara, acum însă, din cauza protestelor masive, mulți ar fi preferat ca echipa să se retragă de la Cupa Mondială.

Înainte de a se deplasa la Doha, fotbaliștii iranieni s-au întâlnit cu președintele conservator al Iranului, Ebrahim Raisi. Fotografiile de la eveniment, în care unul din membrii echipei se înclină în fața lui Raisi, au devenit virale, generând un val de critici pe rețelele de socializare.

„Am sentimente amestecate. Iubesc fotbalul, dar cu toți acești copii, femei și bărbați uciși în Iran, cred că echipa noastră națională n-ar trebui să joace”, a spus prin telefon de la Teheran Elmira, studentă la universitate de 24 de ani.

„Ar fi trebuit să refuze să ia parte la Cupa Mondială, sau să refuze să joace, dacă au fost forțați să se ducă acolo, ca să arate că sunt parte din națiune, să arate solidaritate cu mamele din Iran ale căror copii au fost uciși de regim [în timpul protestelor]”. „Nu e echipa Iranului, e echipa Republicii Islamice”.

„Și ei iubeau fotbalul, dar au fost uciși de Republica Islamică”

Agenția de știri independentă HRANA (Human Rights Activists News Agency) spune că de sâmbătă încoace 410 protestatari au fost uciși, între care 48 erau minori. HRANA mai spune că 54 de membri ai forțelor de securitate au fost uciși și ei în timpul tulburărilor, și că cel puțin 17.251 de persoane au fost arestate în timpul demonstrațiilor. Autoritățile nu au pus la dispoziție un bilanț oficial al celor care și-au pierdut viața în proteste.

Unii din fanii iranieni prezenți la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar n-au făcut nici un secret din faptul că sunt solidari cu protestele din țara lor. Au pancarde pe care e scrisă lozinca generică a demonstrațiilor anti-regim „Femei, viață, libertate!”, iar o femeie iraniană a strigat: „Libertate pentru Iran. Opriți uciderea copiilor pe străzi!”

O altă femeie din Iran cu culorile drapelului țării sale pictate pe față spune că Iranul e o țară înnebunită după fotbal. „Anul acesta”, continuă ea, „totul e diferit, nu ne pasă decât de revoluție și vrem ca oamenii să-și primească înapoi libertatea, nu să le fie frică să umble pe stradă, ci să facă ce vor și să se îmbrace cum vor”.

În capitala Teheran, mai multe afișe ale echipei naționale au fost sfâșiate, în timp ce pe Twitter au devenit virale poze ale unor copii uciși în timpul protestelor, însoțite de mesajul: „Și ei iubeau fotbalul, dar au fost uciși de Republica Islamică”.

XS
SM
MD
LG