Pe site-ul G4Media, Cristian Pantazi semnalează o mistificare grosolană pusă în circulație de varianta în limba română a site-ului rus de propagandă Sputnik, finanțat direct de guvernului Rusiei : prin faptul că nu a șters o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei de la București, în care se afirma că Transilvania nu aparține de drept României, Statele Unite ale Americii ar susține această idee. Cei care au semnalat înainte de G4Media acest fake news sunt jurnaliștii de la veridica.ro, la articolul cărora trimite și Cristian Pantazi. Nu înainte de a formula explicit că : „Prin (respectivul) articol se încearcă promovarea narațiunii că anexarea Crimeii este legitimă și seamănă cu unirea Transilvaniei cu România” și că : „Statele Unite nu au adus niciodată în discuție în vreun fel apartenența Transilvaniei, granițele actuale ale României fiind recunoscute de întreaga comunitate internațională și de o serie de documente succesive care au fost semnate începând cu sfârșitul Primului Război Mondial”.
Presa de la București publică numeroase comentarii la decizia definitivă a Tribunalului București de clasare a dosarului deschis împotriva jandarmilor care au reprimat violent manifestația din 10 august 1918, cel mai sângeros episod de confruntare între manifestanți și autorități de la mineriade încoace. Emilian Isăilă scrie pe spotmedia.ro : „După o epopee de doi ani și șapte luni, reprimarea brutală a manifestației din Piața Victoriei este validată de sistemul de justiție din România. (…)o veste excelentă pentru viitorii lideri politici din țara noastră care vor avea ocazia, într-un context favorabil, să anihileze orice formă de opoziție fără nicio teamă de consecințe”. Puterea a considerat, crede jurnalistul, că „e mai important să salvezi o instituție coruptă în relația cu cetățeanul, cum e Jandarmeria, în loc s-o reformezi și să lași să se facă dreptate, iar cei responsabili să plătească”.
Ioan Stanomir scrie pe ziare.com că : „La capătul unui an în care starea de urgență și de alertă au întărit, constant, latura intruziva și autoritară a statului, în numele protejării siguranței sanitare, închiderea definitivă a dosarului 10 august clarifică modul în care statul se raportează la propriile sale abuzuri”.
De un an și mai bine văd impunitate cât cuprinde și hoție de dreapta de roșesc și pesediștii
Cu totul altă părere are Costi Rogozanu, comentator la ziarului Libertatea. EL admite că Jandarmeria a reacționat absurd la protestetele din 10 august, dar insistă că acestea nu aveau un obiect clar. A fost „o vagă luptă cu niște corupți care au fost replicați fără probleme și de alte partide (…) decât PSD”. Rogozanu li se adresează protestatarilor cu un „voi generic” : „voi ați susținut o forță care a vrut doar să bage la pușcărie pesedeul și să bată pesediști, să nu-i mai bată pe ai voștri. Ați obținut asta. De un an și mai bine văd impunitate cât cuprinde și hoție de dreapta de roșesc și pesediștii. Ăia din aparatul represiv nu se vor schimba, vor bate în funcție de cine e șeful. Azi pe mine, mâine pe voi. Câțiva ani veți avea liniște, vor bate oameni care nu-s din lumea voastră. Dup-aia va veni iar și un 10 august al vostru”, Teoria comentatorului de la Libertatea este că simțul civic s-a trezit nu în 10 august 2018, ci în ianuarie 2012, când lumea a ieșit în stradă (Costi Rogozanu y compris) împotriva Ordonanței 13 dată de guvernul pesedist.