Linkuri accesibilitate

Reprimarea protestelor pro-Navalnîi cauzează noi tensiuni în relația Rusiei cu Statele Unite


Imagini de la protestele din Federația Rusă, în sprijinul liderului opoziției, Alexei Navalnîi
Imagini de la protestele din Federația Rusă, în sprijinul liderului opoziției, Alexei Navalnîi

Ministerul rus de externe spune că a înmânat, luni, o notă de protest ambasadorului Statelor Unite, John Sullivan, în legătură cu ceea ce Moscova consideră amestec american în afacerile interne ale Rusiei în cazul protestelor pro-Navalnîi, de sâmbătă, relatează Reuters.

Reprimarea protestelor pro-Navalnîi cauzează noi tensiuni în relația Rusiei cu Statele Unite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Ambasada americană publicase o alertă descrisă drept „de rutină” cu posibilele locații ale demonstrațiilor, pentru a avertiza cetățenii americani în legătură cu riscul aflării în acele zone. Ministerul rus de externe a calificat însă avertismentul drept o dovadă a sprijinirii de către Statele Unite a protestelor, pe care autoritățile ruse le consideră ilegale.

Zeci de mii de ruși au ieșit în stradă în orașe situate pe toate cele 11 fusuri orare ale Rusiei pentru a cere eliberarea lui Navalnîi din detenție. În mai multe cazuri, au fost bătuți de poliție, estimându-se că peste 3 700 de oameni au fost reținuți.

Navalnîi a fost reținut pe 17 ianuarie, la revenirea din Germania, unde a petrecut cinci luni pentru a se trata în urma atacului din vară asupra sa cu gaz Noviciok, pentru care dă vina pe președintele rus Vladimir Putin.

Kremlinul respinge acuzațiile...

La întoarcerea acasă, Navalnîi a fost condamnat la 30 de zile de detenție pentru încălcarea controlului judiciar în cazul altei sentințe, acuzații pe care opozantul le respinge.

Sâmbătă, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a condamnat brutalitatea poliției ruse față de protestatari, inclusiv reținerea a mii de oameni, a cerut autorităților ruse eliberarea lui Navalnîi și „investigarea credibilă a otrăvirii sale”.

Proteste pro-Navalnîi în orientul îndepărtat din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

Ministerul rus de externe a spus însă, luni, că este o declarație „inacceptabilă”. Purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova, a mai anunțat, citată de AFP, că autoritățile ruse vor ancheta companii de internet americane pentru presupusa ingerință în afacerile interne ale Rusiei.

Relațiile dintre Rusia și Statele Unite se aflau deja în punctul cel mai de jos de după Războiul Rece, inclusiv din cauza intervenției ruse în Ucraina și acuzațiilor de amestec rusesc în alegerile americane, pe care Moscova le respinge.

Întemnițarea lui Navalnîi și protestele pentru eliberarea sa cauzează noi tensiuni între Moscova și Washington chiar în momentul în care a început mandatul noului președinte american Joe Biden.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus pe un ton conciliant că Vladimir Putin va răspunde pozitiv dacă noua administrație de la Casa Albă va arăta dorință de a discuta, scrie Reuters.

Luni, Vladimir Putin a condamnat însă personal protestele pro-Navalnîi de la weekend, spunând, la o videoconferință cu studenți, că acestea au fost ilegale. Putin a mai spus că rușii își pot exprima punctul de vedere în cadrul oferit de lege, iar ceea ce se produce în afara acestui cadru este „nu doar contraproductiv, ci și periculos”.

Chiar în timp ce Putin făcea aceste declarații, fără a-l numi pe nume pe opozant, un aliat apropiat al lui Navalnîi, Leonind Volkov, a spus că, în Rusia, se va protesta din nou, duminică, pentru a se cere eliberarea liderului de opoziție.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG