Linkuri accesibilitate

Republica Moldova, următoarea țintă a Moscovei? (The globe and mail)


Revista presei matinale de la Chișinău.

Revista presei de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Ziarul canadian „The globe and mail” publică articolul intitulat „Ucraina a căzut în fața Rusiei. Belarusul se află în criză. Urmează Moldova?” În articol se menționează că Republica Moldova ar putea deveni o următoare țintă a Moscovei, care s-a implicat anterior în evenimentele din Ucraina și se implică tot mai vizibil în Belarus. Publicația menționează că Moldova ar fi mai vulnerabilă chiar ca Belarus, iar UE tot mai neputincioasă și amintește de parteneriatul PSRM în frunte cu președintele Igor Dodon, pe care îl numește un inamic al aderării RM la UE – și Blocul ACUM al Maiei Sandu. „Coaliția dintre cele două formațiuni s-a prăbușit după patru luni, iar Dodon a continuat să-și fortifice pozițiile. Igor Dodon a dus R. Moldova mai aproape de Moscova decât orice președinte de la căderea Uniunii Sovietice și are acum un control aproape complet asupra sistemului judiciar, parlamentului și forțelor de ordine”, scrie Ziarul canadian „The globe and mail”.

Ziarul Național îl citează pe Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, în opinia căruia, deși subiectul limbii vorbite în R. Moldova este unul științific, unii politicieni de la Chișinău utilizează limba drept „instrument și armă politică” pentru a câștiga voturi sau a-și poziționa agenda împotriva unor parteneri internaționali. Diplomatul român mai susține că „educația este baza oricărei societăți” și face o paralelă cu situația epidemiologică actuală, perioadă în care toată omenirea stă cu ochii pe oamenii de știință, așteptând soluția salvatoare împotriva noului coronavirus. Declarațiile au fost făcute în cadrul Academiei de Vară a cadrelor didactice din Republica Moldova, România și din comunitățile românești din Serbia, Ucraina (regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia), Albania, Macedonia și Ungaria.

Portalul Agora.md scrie că Partidul Acțiune și Solidaritate cere sancționarea premierului Ion Chicu și va solicita Procuraturii Generale cercetarea penală a acțiunilor premierului. Anunțul a fost făcut de lidera formațiunii, Maia Sandu, care s-a arătat indignată de faptul că prim-ministrul a hotărât în august că toți oamenii care vor face nunți sau cumetrii vor fi pedepsiți, în schimb „ făcut nuntă mare și a încălcat hotărârea semnată de el, regulile situației de urgență și propriile cuvinte”. Reporterii de la Agora au amintit de decizia Comisiei Națională pentru Sănătate Publică, potrivit căreia nunțile și cumetriile sunt în continuare interzise și a precizat că până în prezent Guvernul și premierul nu a confirmat și nici infirmat informațiile despre organizarea nunții fiului său.

Portalul Noi.md scrie că numărul operațiilor de transplant hepatic a scăzut din cauza coronavirusului, declară chirurgul de la Spitalul Republican Adrian Hotineanu, care este, de asemenea, șeful grupului de transplant hepatic în Republica Moldova. Medicul a precizat că din cauza pandemiei, numărul de operații a scăzut semnificativ, iar transplantul de ficat nu a fost efectuat din martie. „Acum avem intervenții chirurgicale concepute pentru pacienții cu COVID-19. Cel mai greu lucru a fost să depășim frica față de virus. Doctorii și asistentele medicale se tem. Dar ne-am mobilizat pentru a lua decizii corecte", a subliniat Hotineanu.

Agenția de știri IPN.md dedică un amplu articol pregătirii copilului pentru școală, pe timp de pandemie. Pregătirea copilului de școală devine mai dificilă în acest an, din cauza situației de epidemiei de COVID-19, susține psihologul Daniela Ursu. Ca să nu fie speriat copilul, să nu fie confuz de atâtea reguli pe care urmează să le respecte, un părinte ar trebui să-i explice totul prin joacă. „Există ghiduri pe care le putem folosi, mici filmuleţe care pot să explice copilului corect, potrivit vârstei lui, ce se întâmplă de fapt în jurul nostru. Rezultatele cercetărilor arată că, de fapt, de situaţia în care ne aflăm, mai îngrijoraţi sunt nu copiii, dar părinţii”, a remarcat Daniela Ursu. Potrivit ei, copiii sunt oglinda părinţilor. „Vedeţi ce se întâmplă în jur: mulţi copii, adolescenţi, în transport, refuză să îmbrace o mască. De ce? Pentru că acasă au auzit că nu este atât de important, de serios, că ar fi vorba despre ceva inventat”, a adăugat psihologul.

XS
SM
MD
LG