Cum a decurs campania electorală - analiză
Alegătorii merg la vot duminică într-o atmosferă nervoasă, dar dată mai ales de miza geopolitică a votului și de zgomotul care vine de la Moscova, nu neapărat de faptul că electoratul moldovean ar avea vreo dilemă reală.
A fost o campanie dominată de președinta Sandu cu mesajul ei pro-european, dar marcată de amenințarea constantă a unui amestec rusesc, mai ales din partea și prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor, manifestat până acum, în principal, prin acțiuni de dezinformare și ceea ce autoritățile numesc tentative de mituire a alegătorilor. Este, în cuvintele unui alt analist, Laurențiu Pleșca de la German Marshall Fund, o „interferență de tip all in, fără niciun fel de linii roșii”. Citiți întreaga analiză AICI.
Prezența de peste 2% după prima oră de votare
Toate secțiile de votare din R. Moldova s-au deschis conform programului, iar votarea a început fără incidente, a informat Comisia Electorală Centrală (CEC).
La ora actuală, peste 50.000 (în jur de 2%) de moldoveni din țară s-au prezentat la vot, arată datele CEC care nu separă prezența la prezidențiale de cea de la referendum.
Cea mai activă categorie de alegători fiind cea cu vârstele cuprinse între 56 și 65 de ani.
Peste 25.000 de funcționari electorali asigură desfășurarea scrutinelor din 20 octombrie.
Cozi la secțiile de votare din Rusia
Zeci de cetățeni moldoveni stau la rând pentru a vota la cele două secții de votare deschise la Moscova, transmite agenția de presă rusă Tass.
Anul acesta, din cauza „riscurilor de securitate”, autoritățile de la Chișinău au deschis pentru moldovenii din Rusia doar două secții de votare, ambele în incinta Ambasadei R. Moldova la Moscova.
Decizia de a deschide doar două secții de votare a fost criticată de opoziția pro-rusă de la Chișinău. Datele CEC arată că peste 21 de mii de cetățeni moldoveni s-au înregistrat prealabil în acest an pentru a vota în afara R. Moldova la scrutinele din 20 octombrie, cei mai mulți în Rusia, Italia și Germania.
Despre ce este referendumul
Pe buletinul de vot pentru referendum va fi o singură întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” și două opțiuni de vot: „Da” și „Nu”.
Dacă referendumul va trece, în cea mai importantă lege a țării – Constituția – va fi scris că integrarea în Uniunea Europeană este „obiectivul strategic” al R. Moldova, iar identitatea poporului R. Moldova este „europeană”. Pentru mai multe despre referendum mergeți AICI.
Pentru a afla ce partide și cum au făcut agitație în campania pentru referendum, click AICI.