Linkuri accesibilitate

În turul doi al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 3 noiembrie, se vor întâlni Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.
În turul doi al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 3 noiembrie, se vor întâlni Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se invită reciproc la dezbateri

Alegerile prezidențiale continuă cu turul doi, care se va desfășura la 3 noiembrie, în care va avea loc o confruntare între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Referendumul republican constituțional a atins pragul de validare și numărul necesar de voturi „DA” pentru a fi validat și produce efect.

08:35 21.10.2024

Rezultate parțiale, aproape finale: tabăra „DA” pe primul loc la referendum, Maia Sandu – avantaj în creștere la prezidențiale

Datele actualizate de Comisia Electorală Centrală arată că voturile „DA” la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană prevalează în fața celor negative.

După numărarea a 98,33% de procese verbale, pentru opțiunea „DA” s-au expus 50,03% (730.832 de voturi), iar pentru cea „NU” – 49.97% (730.088 de voturi). Numărătoarea sugerea că opțiunile pentru „DA” au o ușoară tendință de creștere, reflectând probabil venirea rezultatelor din diaspora occidentală.

Rezultatele parțiale la prezidențiale, după numărarea a 98,29% din procesele verbale ale secțiilor de votare, sugerează inevitabilitatea turului II la scrutinul prezidențial care ar urma să aibă loc pe 3 noiembrie.

Atunci, moldovenii vor avea de ales între Maia Sandu și candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.

Actualmente, Sandu conduce cu 41,92% din voturi, urmată de Stoianoglo (26,35%). Pe locul trei se află Renato Usatîi cu 13,73%. Clasamentul este completat de Irina Vlah (5.46%) și Victoria Furtună (4,52%).

09:03 21.10.2024

Cum a votat R. Moldova la referendum – hartă

Republica Moldova s-a împărțit în două la votul la referendumul pentru modificarea Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Datele actualizate de Comisia Electorală Centrală arată că, după numărarea a 98,42% din procese verbale, pentru opțiunea „DA” s-au expus 50.08% dintre moldoveni (732.967 de voturi), iar pentru „NU” – 49.92% (730.682 de voturi).

Numărătoarea sugerea că opțiunile pentru „DA” au o ușoară tendință de creștere, reflectând probabil venirea rezultatelor din diaspora occidentală.

Pe buletinul de vot pentru referendum a fost o singură întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” și două opțiuni de vot: „Da” și „Nu”.

09:23 21.10.2024

Cum a votat R. Moldova la prezidențiale – hartă

Pe 20 octombrie moldovenii au fost chemați la urne pentru a-și alege președintele. Datele parțiale arată că cei mai mulți cetățeni au votat pentru actuala președintă, Maia Sandu, care însă nu a acumulat suficiente voturi pentru o victorie din primul tur.

După numărarea a 98.38% din procesele verbale, Maia Sandu conduce clasamentul cu 41.98% din voturi, urmată de Stoianoglo (26.31%). Pe locul trei se află Renato Usatîi cu 13.74%.

Sandu a fost votată preponderent la Chișinău și în centrul țării, pe când Stoianoglo – la nord și în UTA Găgăuzia. Usatîi a câștigat doar în raionul său natal – Fălești.

Datele sugerează inevitabilitatea turului II la scrutinul prezidențial, care ar urma să aibă loc pe 3 noiembrie.

Atunci, moldovenii vor avea de ales între Maia Sandu și candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.

10:55 21.10.2024

Prezidențialele intră în turul doi, referendumul este valabil

Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat în briefingul de presă de luni, 21 octombrie, bilanțul preliminar al alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional. Datele arată că un nou tur de scrutin va fi organizat la 3 noiembrie, în timp ce plebiscitul poate fi validat.

În total la scrutinele din 20 octombrie au participat 1.562.238 de alegători, ceea ce reprezintă 51,67% din numărul total de cetățeni cu drept de vot incluși în listele electorale. Cei mai activi au fost cetățenii din raionul Dondușeni, unde prezența la vot a fost de 50,96%, iar cea mai slabă prezență la urne a fost în raionul Basarabeasca - 39%.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG