Linkuri accesibilitate

În turul doi al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 3 noiembrie, se vor întâlni Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.
În turul doi al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 3 noiembrie, se vor întâlni Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se invită reciproc la dezbateri

Alegerile prezidențiale continuă cu turul doi, care se va desfășura la 3 noiembrie, în care va avea loc o confruntare între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Referendumul republican constituțional a atins pragul de validare și numărul necesar de voturi „DA” pentru a fi validat și produce efect.

12:43 21.10.2024

Promo-LEX a constatat peste 700 de incidente pe parcursul votării din 20 octombrie

Misiunea de observare a Promo-LEX a constatat 778 de incidente pe parcursul votării, deschiderii și închiderii secțiilor de votare. Directorul de program al Asociației, Nicolae Panfil a prezentat datele în cadrul conferinței de presă de luni, 21 octombrie.

Cele mai multe incidente raportate de observatori - 175 la număr - se referă la fotografierea buletinelor de vot, fiind urmate de alte 98 de cazuri în care procesul de filmare a votării a fost întrerupt. Promo-Lex spune că acest fapt se întâmplă din cauza defecțiunilor tehnice ale camerelor de filmat, multe dintre ele fiind uzate din punct de vedere tehnic.

În 76 de cazuri au fost atestate deficiențe în listele electorale, iar alte 61 de incidente raprotate au vizat votarea nejustificată în grup. Au mai fost înregistrate și 17 cazuri de tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești.

13:54 21.10.2024

De ce au dat greș sondajele preelectorale? Explicația experților

Votul la prezidențiale și la referendum din 20 octombrie arată diferit față de sondajele realizate și prezentate înaintea scrutinelor. Cea mai plauzibilă explicație ar fi mobilizarea votanților care se declarau indeciși, au spus Europei Libere doi sociologi reputați din R. Moldova.

Cam toate sondajele de opinie din ultimele luni (exemplu aici, aici și aici) arătau diferit față de rezultatele votului din 20 octombrie.

La prezidențiale, atât președinta Maia Sandu, cât și principalul său rival, Alexandr Stoianoglo, au luat mai multe voturi decât le-au prezis sondajele. Sandu – aproximativ cu 5%, pe când Stoianoglo – cu 10-15%.

15:14 21.10.2024

Maia Sandu îndeamnă la mobilizare generală în turul doi și îl cheamă la dezbateri pe Alexandr Stoianoglo

Președinta Maia Sandu a ținut primul discurs la câteva ore de la apariția rezultatelor preliminare care anunță un nou tur de scrutin și validarea la limită a referendumului despre aderarea la UE. Șefa statului l-a invitat la o „dezbatere serioasă” pe contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo.

În conferința de presă susținută la sediul staff-ului său electoral pe 21 octombrie, președinta Maia Sandu, candidata PAS, și-a început discursul prin a spune că „majoritatea poporului R. Moldova a susținut calea europeană” și că „determinant a fost fiecare vot, și din țară, și din toate colțurile lumii”. Ea a mai spus că diaspora moldoveană, unde au votat peste 240 de mii de cetățeni, a salvat din nou democrația.

Vorbind despre rezultatele scrutinului din 20 octombrie, Sandu a afirmat că este vorba de „un atentat asupra democrației” și a reluat afirmația că instituțiile statului au documentat cel puțin 150 de mii de cetățeni care ar fi fost plătiți pentru votul lor, ținta finală fiind una dublă.

15:54 21.10.2024

Stoianoglo vrea dezbateri pe „platformă neutră”

Candidatul sprijinit de PSRM la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo a spus că acceptă ideea de organizare a unor dezbateri cu președinta Maia Sandu, dar a înaintat câteva condiții în acest sens. Acesta cere ca dezbaterea să aibă loc pe o „platformă neutră” și cu moderatori propuși de fiecare parte.

În briefingul de presă susținut la sediul PSRM, Stoianoglo a calificat rezultatele scrutinelor din 20 octombrie drept „un miracol” și a acuzat guvernarea de mai multe ilegalități, printre care controlul asupra Comisiei Electorale Centrale (CEC) și abuzul de resurse administrative.

Sandu și Stoianoglo se invită reciproc la dezbateri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG