Linkuri accesibilitate

Republicanii din Senat s-au pronunțat împotriva condamnării lui Donald Trump


Un vot de procedură înaintea procesului de punere sub acuzare a fostului președinte Donald Trump a dat un indiciu puternic că republicanii nu vor sprijini cu un număr suficient de voturi inițiativa democraților privind condamnarea lui Trump, pe care-l acuză de „incitare la insurecție” în timpul atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului.

Senatul american dominat de democrați a respins o moțiune ce declara impeachment-ul neconstituțional, însă numai cinci senatori republicani au optat pentru continuarea procesului.

Celor 50 de democrați din Senat ar trebui să li se alăture 17 republicani, așa încât să fie atinsă majoritatea necesară de două treimi pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump.

Votul din 26 ianuarie a avut loc după ce senatorul republican Rand Paul a depus o moțiune, insistând că procesul de impeachment este o încălcare a Constituției, deoarece Donald Trump nu mai este președinte.

Deși moțiunea a fost respinsă, votul a fost primul semn clar că nu există un număr suficient de republicani dispuși să voteze pentru condamnarea lui Trump.

În timp ce mai mulți republicani au condamnat acțiunile lui Trump în legătură cu asaltul asupra Capitoliului, puțini și-au arătat disponibilitatea de a-l condamna pe fostul președinte, care mai este încă popular în rândul electoratului, dar și pentru că procesul ar putea cauza diviziuni în interiorul partidului.

XS
SM
MD
LG