Linkuri accesibilitate

Alegeri la jumătate de mandat în SUA | Republicanii par să câștige Camera Reprezentanților


Milioane de americani au votat în foarte disputatele alegeri de la jumătatea mandatului. Scrutinul va determina dacă republicanii vor prelua puterea în Congres și vor bloca agenda președintelui Joe Biden în a doua jumătate a mandatului său, putând frâna inclusiv sprijinul SUA pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

Treizeci și cinci dintre cele 100 de locuri din Senat și toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților se aflau pe buletinul de vot la scrutinul din 8 noiembrie. La ora 6:30, ora Chișinăului, secțiile de votare din jumătatea estică a țării se închiseseră, în vreme ce în est încă erau deschise.

Oficialii estimează că au fost exprimate anticipat peste 46 de milioane de voturi. Unii analiști susțin că numărul final de buletine de vot ar putea depăși recordul de 115 milioane stabilit la alegerile parțiale din 2018. Rezultatele între candidați cu voturi apropiate ar putea fi cunoscute abia peste câteva zile sau chiar săptămâni.

Mai multe instituții de presă au prognozat că republicanii vor obține cele cinci locuri de care au nevoie pentru a prelua controlul Camerei Reprezentanților. Estimările CBS News arată că republicanii au câștigat 198 de locuri, față de 180 pentru democrați, cu 57 de locuri încă în dispută. Edison Research a estimat, de asemenea, că, pe baza sondajelor la ieșirea de la urne și a rezultatelor de până acum, republicanii vor obține cele cinci locuri necesare pentru a obține majoritatea în Cameră.

Dar bătălia pentru Senat - în prezent împărțită 50-50, democrații deținând votul de departajare – este încă disputată, în unele circumscripții cursa fiind foarte apropiată.

Teme vechi, noi surse de îngrijorare

În general, sondajele la ieșirea de la urne au arătat că democrații vor avea probabil un rezultat mai bun decât se credea inițial, având în vedere ratingul scăzut de aprobare al lui Biden. Cu toate acestea, o victorie republicană în Camera Reprezentanților și în Senat ar da partidului puterea de a bloca o mare parte din agenda președintelui în următorii doi ani și ar deschide o nouă eră de guvernare divizată la Washington.

Inflația ridicată și îngrijorările legate de viitorul democrației americane au fost factori importanți în decizia alegătorilor, potrivit unui sondaj AP. Rata inflației - 8,2% - este cea mai mare din ultimele patru decenii. Mulți alegători au declarat că infracționalitatea în creștere și imigrația sunt alți factori care le-au motivat votul pentru candidații republicani.

Democrații au făcut din problema dreptului la avort și criza normelor democratice teme majore de campanie. Cu democrații la conducerea Camerei și Senatului, Biden a făcut să treacă peste 60 de miliarde de dolari în armament și ajutor pentru Kiev de când Rusia a invadat Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

Însă, dacă republicanii ar controla Camera Reprezentanților, reprezentantul Kevin McCarthy ar deveni președinte al Camerei, ceea ce i-ar da o mare libertate de acțiune, putând să numească parlamentari reticenți față de problemele Ucrainei în funcția de președinte al Comisiei pentru buget și al Comisiei pentru afaceri externe. El va avea și puterea de a decide ce proiecte de lege vor fi supuse la vot. Înainte de ziua alegerilor, McCarthy dădea deja interviuri în care avertiza că, deși republicanii susțin Ucraina, „ei nu dau scrie un cec în alb” Kievului.

Nu au fost înregistrate probleme majore deși de doi ani sunt vehiculate afirmații false și teorii conspiraționiste cu privire la modul în care sunt exprimate și numărate buletinele de vot. Nu au fost înregistrate probleme de amploare cu buletinele de vot, cu timpul de așteptare pentru exprimarea votului sau cu intimidarea alegătorilor, dar funcționarea defectuoasă a mașinilor de totalizare în comitatul Maricopa, Arizona, unul dintre cele mai disputate câmpuri de luptă din țară, a stârnit critici pe rețelele de socializare.

Experții electorali au declarat că întreruperile cu care s-au confruntat alegătorii nu sunt neobișnuite, dar neregulile au alimentat afirmațiile unor personalități de dreapta potrivit cărora defecțiunile ar fi fost deliberate. „Poate fi așa când o mare majoritate a republicanilor au așteptat ziua de astăzi pentru a vota?”, și-a declarat retoric mirarea fostul președinte Donald Trump pe platforma sa Truth Social.

Centrul pentru Progresul American, un think-tank nepartizan, a avertizat că este posibil ca situația să se înrăutățeasc, deoarece dezinformarea tinde „nu doar să continue, ci să se schimbe și să se agraveze în mediul post-electoral”.

XS
SM
MD
LG