Linkuri accesibilitate

Reputaţia, o noţiune dispărută


Să ne mai mire că în RM corupţia face ravagii?

Au fost parcă nişte timpuri când reputaţia avea însemnătate. Îmi amintesc că oamenii îi priveau cu respect pe cei oneşti, consecvenţi, pe cei care obţin rezultate prin munca lor, fără mişmaşuri şi aranjamente dubioase. Acum trăim într-o epocă în care REPUTAŢIA a cam dispărut. Au dislocat-o brutal făţărnicia, impostura, interesul personal.

Văd ani de zile în jurul meu oameni care au acelaşi comportament oricine le-ar fi interlocutorul. În faţa lor stă, de pildă, un impostor şi ei îi zâmbesc dulce impostorului de parcă acesta ar fi un om cu o moralitate ireproşabilă. Scriitorul mediocru e pus pe acelaşi palier cu scriitorul valoros. Nu există nici o deosebire, sunt băgaţi în aceeaşi oală. Ambii sunt scriitori. Nu mai contează că unul scrie inepţii, iar altul texte valoroase. Politicianul traseist se bucură de aceeaşi popularitate pe care o are politicianul onest, ba chiar traseistul poate aduna mai multe reverenţe şi gesturi admirative. Nu există reputaţie, a dispărut cu desăvârşire. Societatea nu mai are nevoie de oameni cinstiţi, oameni care au nişte principii.

Totul e văzut prin prisma interesului personal. De aceea, nu mai contează cine e omul cu care prieteneşti. Important e să-ţi aducă foloase prietenia cu el. Poate fi o lichea ordinară. Dacă te ajută să te descurci, îi pupi mâinile şi le spui tuturor că e un sfânt. Şi dimpotrivă, dacă omul e drept şi bun la suflet, dar nu-ţi aduce foloase, vei spune că e un individ parşiv. Cică aşa e epoca în care trăim, o epocă în care munca cinstită şi consecvenţa unui om nu prea mai contează. Parti-pris-ul e acum la putere. Iar el îi bagă pe toţi într-o oală şi face dintr-un mediocru un om mare.

Să ne mai mire că în RM corupţia face ravagii? Păi, corupţia e stăpână acolo unde reputaţia nu mai înseamnă nimic, acolo unde contează numai FUNCŢIA şi PROFITUL.

XS
SM
MD
LG