Linkuri accesibilitate

„Reset” în relațiile transatlantice: secretarul de stat american la Bruxelles


Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken
Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken

La începutul administrației Obama se vorbea despre un „reset”, o reașezare, a relațiilor americane cu Rusia. După aproape 13 ani și patru ani de administrație Trump, se vorbește despre un „reset” transatlantic, între aliații tradiționali.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, călătorește la Bruxelles pentru a se întâlni cu oficiali ai NATO și Uniunii Europene într-un efort al președintelui Joe Biden de a repara legăturile transatlantice.

Șeful diplomației americane călătorește la Bruxelles pentru revigorarea relației transatlantice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00

Antony Blinken va participa la o întâlnire a miniștrilor de externe din țările NATO și va purta consultări cu aliații și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe 23 și 24 martie.

Întâlnirile de la Bruxelles au scopul să „sublinieze hotărârea administrației Biden de a întări alianța transatlantică și revigora legăturile cu aliații prin NATO”, se spune într-un comunicat al Departamentului de Sat.

Printre subiectele aflate pe agendă se numără îngrijorări în legătură cu China și Rusia, dar și rolul NATO în Afganistan, securitatea cibernetică, combaterea terorismului, schimbarea climei, securitatea energetică și alte provocări comune.

La Bruxelles, șeful diplomației americane se va mai întâlni cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu șeful politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Josep Borrell, pentru convorbiri pe marginea refacerii economice în urma pandemiei de COVID-19, schimbării climei și căilor de întărire a democrației.

Philip Reeker
Philip Reeker

Într-un briefing înainte de vizită, un oficial al Departamentului de Stat de la Biroul pentru afaceri europene și eurasiatice, Philip Reeker, a spus că Statele Unite își mențin angajamentul de a purta consultări strânse cu aliați din NATO și alți parteneri în privința misiunii militare din Afganistan.

„Am intervenit împreună. Vom face ajustări împreună așa cum am procedat în decursul anilor. Iar la momentul potrivit vom pleca împreună”, a spus Reeker.

În Afganistan, se află aproximativ 10 mii de militari din forțele NATO conduse de Statele Unite cu misiunea de a instrui și consilia forțele de securitate afgane.

Președintele Biden a spus că termenul de 1 mai pentru retragerea trupelor americane și ale NATO prevăzut de un acord cu talibanii va fi „dificil” de respectat de către Washington, în timp ce negocierile de pace între talibani și guvernul afgan bat pasul pe loc.

Antony Blinken
Antony Blinken

Vorbind despre relația cu Rusia pe care Blinken o va aborda în discuțiile cu aliații europeni, Reeker a spus că administrația Biden vrea ca această relație să fie previzibilă și stabilă.

„Având în vedere comportamentul Rusiei în ultimele luni și ani, vor exista și elemente de adversitate (...), de care nu ne vom feri”, a mai spus oficialul Departamentului de Stat.

Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a fost rechemat la Moscova pentru consultări, săptămâna trecută, în urma declarației lui Joe Biden despre faptul că îl consideră un ucigaș pe liderul rus Vladimir Putin, care a dus la acutizarea relațiilor.

Călătoria lui Blinken în Europa este încă o dovadă a resetării politicii externe americane de către administrația Biden...

Aceasta pune accent pe diplomație și vechile parteneriate, după patru ani de politică „America First” a fostului președinte Donald Trump, marcată de tendința de a-i trata pe aliații tradiționali ai Americii mai degrabă ca pe niște rivali.

În afară de revigorarea relației transatlantice, administrația Biden mai vrea să se consulte cu partenerii europeni într-o serie de chestiuni, de la politica față de China, la acordul nuclear cu Iranul și schimbarea climei, precum și să găsească soluții disputelor comerciale între Statele Unite și Uniunea Europeană.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG