Linkuri accesibilitate

Retragerea din Afganistan: erori, responsabili și note de plată


Președintele Joe Biden vorbind despre retragerea din Afganistan, 16 august 2021
Președintele Joe Biden vorbind despre retragerea din Afganistan, 16 august 2021

Președintele Biden și-a apărat decizia de a retrage forțele militare din Afganistan, spunând însă că viteza derulării evenimentelor a luat prin surprindere. Președintele nu a spus că administrația s-ar fi făcut vinovată de organizarea defectuoasă a retragerii.

Retragerea din Afganistan: erori, responsabili și note de plată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct

Nu de aceeași părere sunt însă critici ai săi, unii chiar din propriul partid. Senatorul republican Ben Sasse a spus că scenele de haos și disperare de la Kabul „umilesc America”. „Administrației i s-a spus cu claritate că forțele de securitate afgane se vor preda mai repede decât vom reuși noi să ne retragem” – a declarat senatorul republican de Florida, Marco Rubio, răspunzând la ceea ce atât Biden cât și consilierul său pentru securitate națională Jake Sullivan spuseseră și anume că forțele afgane nu au fost dispuse să lupte. Și democratul Seth Moulton a declarat „Să susținem că a fost altceva decât un dezastru ar fi necinstit. Chiar mai rău, putea fi evitat”.

Critici ai administrației se arată uimiți de faptul că cele întâmplate nu au putut fi anticipate și că militarii afgani, despre care se spusese public că ar fi adecvat pregătiți și echipați, având efective de trei ori mai mari decât talibanii nu au luptat. În timp ce politicienii folosesc de-acum cele întâmplate pentru a se poziționa, veterani ai războiului din Afganistan și experți în regiune deplâng erorile politice ale administrațiilor succesive. Bruce Riedel fost ofițer CIA crede că erorile americane au fost strategice și diplomatice. El arată că Biden a moștenit un acord negociat greșit de administrația Trump, care anunțase retragerea, oferind talibanilor un orizont de timp pentru intervenție și transmițând forțelor guvernamentale că sfârșitul e aproape.

Biden a confirmat retragerea – spune Riedel – dar în loc să o facă în iarnă, când condițiile sunt grele a făcut-o într-un sezon prielnic acțiunilor insurgenților talibani. Evacuarea nu a fost planificată din timp, a fost făcută sub presiune. Alți experți spun că de ani de zile se știa că regimul de la Kabul e corupt și nu va rezista, în timp ce talibanii se întăreau. Ei susțin că o victorie fulgerătoare a acestora trebuia să se numere printre posibilitățile luate în calcul.

În aprilie, directorul CIA, William Burns avertiza că retragerea prezintă riscuri de securitate majore pentru America, devenind mai greu de monitorizat eventuala reapariție a grupărilor teroriste, fără o prezență pe teren. Prognoza din iunie era că guvernul afgan poate cădea la șase luni după retragere. În realitate a durat circa o săptămână. Surse de la CIA spun că agenția a avertizat ani de zile că prăbușirea va fi rapidă, dând vina pe politici care au precedat atentatele teroriste din 2001 ca și modificarea misiunii inițiale a invaziei de la combaterea terorismului către construcția unei națiuni, care s-a dovedit iluzorie.

XS
SM
MD
LG