Linkuri accesibilitate

Retragerea trupelor americane din Afganistan, pe ultima turnantă


Un militar din Armata Națională Afgană făcând un selfie în baza aeriană Bagram, după plecarea tuturor militarilor americani, 5 iulie 2021

Comandamentul Central al armatei americane a informat că peste 90% din efectivele aflate în Afganistan au fost retrase.

Retragerea trupelor americane din Afganistan, pe ultima turnantă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00
Link direct

Această știre vine cu două luni înainte de finalizarea retragerii, anunțată de președintele Biden și pe fondul deteriorării condițiilor de securitate din acea țară, unde talibanii avansează teritorial. Se anticipează că efectivele rămase vor fi retrase până la sfârșitul lunii august. Bazele și instalațiile americane au fost cedate Ministerului Apărării de la Kabul. Săptămâna trecută, forțele americane au părăsit baza de la Bagram, în timpul nopții, fără să îl informeze pe noul comandant afgan.

Acea bază a fost timp de 20 de ani, centrul operațiunilor americane împotriva talibanilor și grupării AlQaeda, după atentatele teroriste din 2001. Comandamentul American nu va mai oferi informații cu privire la retragere, din rațiuni de securitate. Președintele Biden nu a dorit să comenteze prea mult vineri când doi ziariști l-au întrebat despre evaluarile serviciilor de informații că guvernul afgan s-ar putea prăbuși după retragere. Biden a spus totuși că Statele Unite vor oferi sprijin aerian regimului de la Kabul pentru ca țara să nu intre pe mâinile talibanilor, dar că în viitor aviația afgană – pregătită și echipată de America – va trebui sa se poată apăra. Comandantul forțelor americane din Afganistan a avertizat că țara poate să cadă pradă haosului și războiului civil, aducând ca dovezi recentele victorii obținute de talibani în districte din centrul țării. Luna trecută președintele Biden și-a exprimat încrederea că regimul afgan va fi în stare să reziste în fața ofensivei talibane anticipate.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG