Linkuri accesibilitate

Retragerea trupelor americane din Afganistan se va încheia pe 11 septembrie


Președintele Joe Biden a depus o coroană la cimitirul militar din Arlington, în americanilor căzuți în Afganistan, Virginia, 14 aprilie 2021.
Președintele Joe Biden a depus o coroană la cimitirul militar din Arlington, în americanilor căzuți în Afganistan, Virginia, 14 aprilie 2021.

Aliaţii din cadrul NATO şi-au anunţat miercuri decizia de a începe retragerea forţelor lor angajate în misiunea din Afganistan de la 1 mai pentru a o finaliza „în câteva luni", potrivit unui comunicat NATO.

Comunicatul a urmat anunțului oficial făcut de președintele Joe Biden la Washington privind retrgerea necondiționată a trupelor americane. Biden a declarat că Statele Unite „şi-au îndeplinit obiectivul" în Afganistan, a promis că retragerea trupelor americane până la 11 septembrie nu va fi făcută într-un mod „precipitat" şi a cerut milițiilor talibanilor să-şi respecte "angajamentul" de a nu ameninţa Statele Unite.

Încheierea retragerii din Afganistan pe 11 septembrie va coincide cu împlinirea a 20 de ani de la atacurile teroriste asupra Statelor Unite, puse la cale de organizația teroristă Al_Qaeda și care a dus la declanșarea celui mai lung război din istoria Statelor Unite.

La Casa Albă miercuri, Joe Biden a declarant: „Am fost atacați. Am plecat la război cu obiective clare. Am atins aceste obiective ”, a spus Biden, menționând că liderul Al Qaeda, Osama bin Laden, a fost ucis de forțele americane în 2011 și că organizația a fost „degradată” în Afganistan.

Războiul a costat viața a 2.448 de membri ai serviciului american și a aproximativ 2 trilioane de dolari. Numărul de trupe americane în Afganistan a atins un maximum de peste 100.000 în 2011.

Biden a declarat că retragerea finală va începe pe 1 mai și se va încheia până pe 11 septembrie.

El a spus că plecarea trupelor americane nu se va face „precipitat" şi a cerut talibanilor să-şi respecte "angajamentul" de a nu ameninţa Statele Unite.

America și aliații NATO au promis că vor continua sprijinul umanitar pentru Afganistan și asistența pentru forțele de apărare și de securitate afgane, care au cam 300.000 de membri.

„„E timpul să încheiem cel mai lung război al Americii”a mai declarat miercuri la Washington președintele Joe Biden.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG