Linkuri accesibilitate

2022-Retrospectivă americană


Cum a fost anul 2022 pentru Statele Unite? Care sunt perspectivele anului 2023?

Orice analiză făcută unui an cum a fost 2022 încearcă să identifice momentele care au semnificație pentru anul ce vine.

2022-Retrospectivă americană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

La sfârșitul acestui an, o mare parte a opiniei publice în Statele Unite este pesimistă din cauza anticipărilor că o recesiune e posibilă, unii spun chiar probabilă. Pe plan economic, 2022 va rămâne în memorie prin puseul inflaționist accentuat, care a afectat și afectează majoritatea americanilor. ​

Anul bursier 2022 a fost și el unul greu, cu scăderi marcate ale indicilor și unora dintre cele mai importante acțiuni. La fel s-a întâmplat și cu zona crypto-monedelor, care a suferit și din cauza unor scandaluri. Rezervele Federale, considerate arbitrul principal au mărit în câteva rânduri ratele dobânzilor, ceea ce s-a reflectat într-o criză timpurie a pieței locuințelor.

Experții consideră că unele domenii au traversat de-acum criza, dar că vine rândul altora, cu impact asupra șomajului. Și-apoi chiar dacă pentru cei mai mulți dintre noi, coronavirus este de domeniul trecutului, pe plan mental, boala încă circulă și din China, unde înregistrează un vârf, ar putea duce la noi mutații.

Pe fundalul impasului economic intern s-a aflat o criză internațională, războiul lui Putin în Ucraina. Administrația Biden a fost nu doar cel mai important sprijinitor al țării agresate, dar și în stare să creeze o coaliție internațională durabilă. Împletirea celor două – posibila criză economică și continuarea sprijinului pentru un război care nu pare a avea o soluție imediată – ar putea fi dilema lui 2023. În contextul focalizării atenției către agresiunea Rusiei, administrația nu a pierdut din vedere, primejdia de securitate cea mai acută, pe termen lung, China. În acest sens, Casa Albă continuă linia fermă a ultimilor ani, dar, cel puțin în ultimele luni se pare că părțile sunt mai înclinate să tempereze confruntarea. Tensiunile cu privire la Taiwan rămân însă de mare actualitate.

Cele două ingrediente – economia și impactul războiului – păreau definitorii în alegerile din noiembrie pentru Congres și se anticipa o victorie republicană clară. Ea s-a produs în Camera Reprezentanților, dar cu o majoritate redusă, dar nu și în Senat, care va rămâne sub controlul democraților. Alte două ingrediente care au influențat scrutinul au fost politica față de avorturi – în condițiile în care Tribunalul Suprem, dominat de conservatori a anulat în 2022 prevederea care oferea avorturilor un cadru legal, în întreaga țară – și ceea ce mulți au privit drept imperativul de a salva democrația americană, după anii Donald Trump. Unul dintre cei care nu par a fi înțeles mesajul – sau nu-și poate permite să o facă -- este însuși fostul președinte, care și-a anunțat o nouă candidatură la președinție, în ciuda – sau poate din cauza – numeroaselor probleme pe care le are cu legea. La sfârșitul anului,

Comisia Congresului care a investigat evenimentele de la 6 ianuarie 2021, când sprijinitori ai lui Trump au atacat Congresul dorind să oprească certificarea alegerilor, și-a prezentat raportul final în care este scos în evidență rolul lui Trump, care timp prea îndelungat a refuzat să oprească o revoltă pe care a generat-o. Cu gândul la ce s-ar fi putut întâmpla și la riscurile care încă mai există, pentru democrație, pace și bunăstare, începem în curând un 2023 pe care ni-l dorim mai bun.

XS
SM
MD
LG