Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: criza gazelor și demisiile din procuratură


De vorbă cu jurnaliștii Ion Preașca și Alexandru Cozer.

Presa de la Chișinău îl citează pe Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, care a anunțat că luna viitoare, la Moscova este așteptat omologul său moldovean, Nicu Popescu. Între timp, guvernarea pro europeană de la Chișinău negociază un nou contract de furnizare a gazelor, discuții despre care premierul Natalia Gavriliță a spus că sunt complicate din cauza prețurilor cerute de furnizorul rus.

Retrospectiva săptămânii: criza gazelor și demisiile din procuratură
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00
Link direct

Ion Preașcă, jurnalist al publicației cu profil economic Mold-Street.com, susține că, deși Republica Moldova poate importa gaze de peste Prut, oricum nu este în cea mai avantajoasă poziție pentru a obține un preț mult mai scăzut decât cel achitat în acestă lună, care este de 790 de dolari pentru mia de metri cubi:

Noi am pierdut importanța pentru Gazprom...

„Este atu-ul că noi avem conexiunea cu România, dar noi am pierdut importanța pentru Gazprom. Înainte, prin teritoriul Republicii Moldova treceau peste 20 de miliarde de metri cubi de gaze pe an și Gazprom-ul putea să reducă, să limiteze, dar nu putea să le oprească, fiindcă erau contracte de lungă durată cu România, cu Bulgaria, cu Grecia, cu Turcia. Dar noi am pierdut acest atu, acum maxim un miliard de metri cubi tranzitează Republica Moldocva, ceea ce este de 20 de ori mai puțin. Noi suntem o victimă a acestei conjuncturi politice și economice regionale. Și e păcat că noi, cumva, poate trebuia să prevedem și să ne pregătim mai binișor de o astfel de situație, dar practic toată lumea a fost prinsă, așa, pe nepregătite de această criză. Cine putea prognoza că gazele se vor scumpi de șase ori în decurs de jumătate de an.”

Starea de alertă în sectorul gazelor naturale se suprapune în comentariile observatorilor de la Chișinău cu evoluțiile în justiție sau curățarea sistemului pe care insistă partidul pro-prezidențial PAS. Alexandru Cozer, jurnalist și moderator de talkshow-uri politice la postul de televiziune Jurnal TV, sugerează că felul în care acționează guvernarea era inevitabil, întrucât actuala procuratură nu este în măsură să furnizeze rezultatele pe care le așteaptă societatea:

Era absolut evident că în acea formulă nu puteau să existe progrese...

„Noi deja ne-am convins că în dosarele de rezonanță nu a existat absolut nici un progres și ne referim atât la dosarele care privesc jaful din sistemul bancar, laundromat, dar și dosare mai puțin cunoscute în care erau vizate figuri apropiate regimului Plahotniuc. Ne referim la patrimoniul Republicii Moldova din Ucraina, ne referim la dosarul privind răpirea profesorilor turci. Era evident că în formula actuală sau precedentă deja, că îl avem suspendat pe Alexandru Stoianoglo, șefii principalelor procuraturi specializate, PCCOCS și anticorupție au plecat și ei în demisie, era absolut evident că în acea formulă nu puteau să existe progrese. Și acest lucru ar fi afectat inclusiv imaginea actualei guvernări, care și-a asumat acest deziderat privind lupta anticorupție.”

Alexandru Cozer mai spune că procuratura generală are nevoie de o schimbare fundamentală, curățarea din interior fiind puțin probabilă:

„Aceste schimbări la care asistăm astăzi, da, ele sunt necesare, dar ele trebuie să aibă un termen cât mai scurt. Este nevoie de o reformă profundă și în acest sens ar trebui cât mai rapid să fie demarată acea evaluare externă a sistemului procuraturii, în paralel cu cea a sistemului judecătoresc, pentru că este absolut evident că noi nu putem să avem încredere nici în cei care erau în jurul lui Stoianoglo, și nu putem să avem încredere nici în cei care acum spun că fac justiție și iată i-au reținut pe Stoianoglo, pe Popov, au determinat anumite demisii din cadrul procuraturii generale.”

În opinia jurnalistului, pe interior, procuratura nu poate promova în acest moment la conducerea instituțuiei o figură integră și profesionistă care să facă reforme adevărate și să trimită în judecată dosare de rezonanță.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG