Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: Neutralitatea Moldovei discutată la Moscova


Vizita ministrului de externe Nicu Popescu la Moscova, unde i-a spus omologului său rus Serghei Lavrov că trupele rusești din stânga Nistrului încalcă statutul de neutralitate al R. Moldova, este una din temele retrospectivei săptămânii, alcătuite astăzi de Tamara Grejdeanu:

Retrospectiva săptămânii: Reglementarea transnistreană discutată la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00

Punctarea acestei chestiuni principiale pentru Republica Moldova în procesul de reglementare transnistreană a fost apreciată de mai mulți observatori ai scenei politice moldovene, care au lăudat poziția fermă a autorităților în raport cu staționarea trupelor ruse în stânga Nistrului. Comentatorul politic Vlad Țurcanu notează că la această etapă nu există rezultate palpabile pe dosarele importante din relația bilaterală moldo-rusă, dar mai importantă este în opinia sa, atmosfera bună în care s-au purtat discuțiile. Vlad Țurcanu spune că în timp ce opoziția socialistă vorbește despre nepriceperea guvernării în treburile de stat, autoritățile demonstrează contrariul:

„Era foarte important pentru această guvernare să își asigure un climat satisfăcător în relația cu Federația Rusă, în primul rând din cauze interne, pentru că în Republica Moldova, după cum a și remarcat ministrul Popescu, populația, în general, nu este anti rusă, ci nu dorește să fie la cheremul Federației Ruse. Și pentru ca în Republica Moldova să se desfășoare reforme, e nevoie de liniște pe această dimensiune. Și nu în ultimul rând, s-a putut constata că nu doar o guvernare pro rusă, ca acea condusă de Igor Dodon până nu demult, e capabilă să întrețină o relație corectă cu Federația Rusă. Dimpotrivă, am putut vedea că guvernarea condusă de Igor Dodon nu a putut, de exemplu, să rezolve pe termen lung problema gazelor, și a trebuit să intervină această guvernare, care nu este vestită ca una care să aibă relații speciale cu factorii de la Moscova.”

Vlad Țurcanu nu exclude că în actualele condiții regionale, Federația Rusă are nevoie de un exemplu de colaborare bună cu autoritățile moldovene. Asta în timp ce Republica Moldova dorește să fie percepută ca un stat care vrea să lase în urmă trecutul sovietic, păstrând o relație bună cu Moscova, este de părere comentatorul.

Și în această săptămână presa de la Chișinău a relatat despre anchetarea unor funcționari din justiție pentru îmbogățire ilicită. Reporterii Ziarului de Gardă constată într-o investigație că dosarul penal pe numele judecătorului Alexandru Gheorghieș, fost președinte al Curții de Apel Bălți are la bază tranzacțiile puse la cale de familia lui cu cea a femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială din cadrul Curții de Apel. Unul dintre autorii materialului, jurnalistul Victor Moșneag crede că important este felul în care vor fi instrumentate și care va fi sfârșitul acestor cauze în justiție:

Finalitatea primelor dosare cred că este cea mai importantă

„Toate aceste dosare care sunt sau vor fi deschise în această perioadă ar putea să aibă soarta primului dosar, care, de exemplu, ar putea să fie clasat sau încetat din cauza unor erori de procedură sau din diferite alte motive. Finalitatea primelor dosare cred că este cea mai importantă. Sigur că acolo se va da marea bătălie, în justiție, în instanța de judecată. Va trebui de văzut cum vor reacționa judecătorii care vor trebui să judece judecători și procurori, ținând cont de faptul că unii judecători care îi vor judeca pe judecători, procurori sau alți funcționari care ajung în instanță pentru îmbogățire ilicită, la fel ar putea să aibă în dulap diferite schelete.”

Referindu-se la evaluarea extraordinară a magistraților și procurorilor, a cărei concept a fost publicat în această săptămână, jurnalistul a vorbit despre nevoia unor evaluatori asupra cărora să nu planeze suspiciuni de afiliere politică, altfel acest proces ar putea eșua.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG