Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: „Opunere dură din partea sistemului”


Retrospectiva săptămânii: „Opunere dură din partea sistemului”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

Noului legislativ, ales la scrutinul anticipat din 11 iulie i s-a sugerat să manifeste intoleranță față de corupție. A făcut-o mai întâi șefa statului la ședința de inaugurare, apoi președintele interimar PAS, Igor Grosu, ales șef al parlamentului. Acesta a precizat în discursul său că acolo unde nu este regulă, se va face curățenie, cu îndemnul pentru deputați- să nu fie avocații nedreptății și hoțiilor. Aceste lucruri trebuie făcute cu prudență, consideră Valeriu Vasilică, directorul Agenției de Presă „IPN”. În opinia lui înlocuirile de cadre din sistem ar trebuie să aibă la bază argumente solide și să respecte norma legală:

„Este absolut necesar ca să se facă în cadrul legal, în caz contrar ei se transformă în oponenții lor, în opușii lor, în regimurile pe care le-au contestat și prin această contestare au ajuns cu puterea deplină în țară. Sper că vor merge așa cum au promis, pe lege, pe dovezi, pe consultări și prin asta se vor deosebi de cei de până acum. Pentru că cei de pânnă acum, prin metode diferite, dar oricum și-au urmărit interesul politic și cu lege sau fără lege, și-au plasat oamenii lor în toate funcțiile cheie.”

Mai mulți exponenți ai majorității parlamentare deținute de partidul pro prezidențial PAS notează că reforma justiției și cea a procuraturii va începe neîntârziat. Sunt schimbările de care alegătorii își leagă cele mai multe speranțe și totodată angajamente care implică cele mai mari riscuri, crede analistul politic Victor Ciobanu, care sugerează că descurajarea practicilor ilegale va lua timp, la fel ca și curățirea instituțiilor publice, unde anticipează o împotrivire la schimbare:

„Cu siguranță, va fi o opunere foarte dură din partea sistemului care, în fond, a rămas intact, în pofida faptului că, iată, câteva personaje marcante din anturajul lui Plahotniuc au părăsit țara. Într-un fel, demolarea sistemului a pornit, dar nu este suficient pentru că la etajele de mai jos, pe orizontală au rămas inplantați foarte mulți funcționari care au slujit acel regim și, cu siguranță, ei nu sunt încântați de reformele care s-au anunțat în prima ședință a parlamentului de către doamna președinte.”

Cu riscul prejudiciului de imagine, executivul ar trebui să pornească motoarele în procesul de curățare a sistemului, și nu doar cel politic, notează Victor Ciobanu.

Natalia Gavriliță, desemnată să preia șefia cabinetului de miniștri ar urma să ceară votul parlamentului joia viitore. Valeriu Vasilică crede că sunt mai multe necunoscute de care depinde realizarea angajamentelor făcute în fața cetățenilor:

„Testul guvernului încă nu este trecut, nu știm componența și pe mine m-ar interesa la guvern trei lucruri încă foarte necalare. Mă interesează structura guvernului, din câte înțeleg se vor face niște ajustări la structura guvernului, dar asta înseamnă că trebuie să mai facă niște mișcări, niște pași parlamentul.

Testul guvernului încă nu este trecut...

Mă interesează profesionalismul individual și profesionalismul de echipă. Când o să vedem numele, structura nouă, vom putea respira fie mai ușurat, fie rămânem încă cu suspiciuni și cu așteptări.”

Comentatorii cu care am stat de vorbă consideră că problemele pe care le are în față guvernarea sunt atât de complexe, încât euforia câștigului în alegeri se va dilua rapid, mai ales urmare a rezistenței la schimbare a sistemului public.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG