Disputele președintelui Igor Dodon cu guvernul în privința viitorului ministru al apărării, decizia șefului statului să ia o pauză pentru a se mai gândi, după ce amenințase că va respinge candidatura guvernării, precum și anunțul democraților că vor să introducă în Constituție orientarea europeană a Republicii Moldova sunt temele discutate retrospectivei săptămânii:
Lipsa unui ministru al Apărării este o problemă care nu mai poate fi ocolită și, drept urmare, s-a iscat o dispută publică dintre liderul partidului Democrat Vlad Plahotniuc și șeful statului Igor Dodon pe marginea candidaturii vicepreședintelui PPEM Eugen Sturza, consideră editorialistul Ziarului Național Nicolae Negru. În opinia lui, deciziile care urmează ar putea răspunde la întrebarea: șeful statului joacă după scenariul lui Plahotniuc sau e independent în acțiunile sale?
„Dar iată după aceste declarații, după aceste acțiuni ale lui Dodon, el a luat o pauză, a doua dată după ce guvernul l-a propus repetat pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării, Dodon, deși mai înainte spunea că va respinge această candidatură, tace de-acum, de joi nu a spus nimic, azi tot n-am auzit să se fi pronunțat. Asta ar demonstra că lucrurile iau o turnură serioasă pentru el, fiindcă asta ar însemna o încălcare flagrantă, deschisă, conștientă a Constituției, dacă el ar respinge a doua oară propunerea Guvernului.”
Relațiile Republicii Moldova cu comunitatea europeană traversează o fază foarte tristă, care a început în momentul în care guvernarea a ignorat avertismentul partenerilor de la Bruxelles și a adoptat sistemul electoral mixt, consideră analistul politic Igor Volnițchi. Inițiativa Partidului Democrat de a introduce integrarea europeană în Constituție ca prioritate națională este motivată prin dorința guvernării să transmită mesaje foarte clare la Bruxelles că este ferm angajată să continue parcursul de integrare europeană a țării, continuă politologul.
„Însă în egală măsură e vorba și de cetățenii Republicii Moldova. Implementarea acestei inițiative, dacă e să urmărim termenele prevăzute de legislație, de fapt, le oferă guvernanților o agendă de circa un an, adică acoperă practic întreaga perioadă care a rămas până la alegeri, perioadă când ei vor promova insistent ideea că sunt unica forță, poate cea mai importantă forță în stare să ducă R. Moldova în UE, repet, asta vor promova ei. Între timp, și am văzut acest lucru și din declarațiile reprezentanților PD vor ave aloc ample campanii de informare, de colectare de semnături, de promovare…”
Igor Volnițchi subliniază că e vorba de un joc cu bătaie lungă, cu miza pe viitoarele alegeri parlamentare. În așa mod, partidele de la guvernare vor să convingă electoratul că anume ei sunt promotorii veritabili ai ideii de integrare europeană, astfel marginalizând opoziția de centru-dreapta, și anume Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, care iarăși sunt declarați promotori ai vectorului european, conchide analistul politic.