Linkuri accesibilitate

Reuniune de urgență a miniștrilor de externe din UE


Coordonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Josep Borrell (arhivă)

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană s-au reunit de urgență miercuri la New York, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea mai multor sute de mii de ruși pentru războiul declanșat de Rusia în Ucraina, relatează agenția Reuters

Șefii diplomațiilor din statele UE se află la New York pentru întâlnirea anuală a liderilor mondiali la Adunarea Generală Națiunilor Unite.

Coordonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Josep Borrell a spus că anunțul lui Putin - care a făcut referire și la așa-zise referendumuri de anexare la Rusia a teritoriilor ucrainene controlate de separatiștii pro-ruși și a conținut o amenințare voalată cu folosirea de arme nucleare pentru apărarea Rusiei - anunțul lui Putin deci, spune Borrell, dă dovadă de panică și disperare.

„Miniștrii trebuie să discute această amenințare, să reitereze continuarea sprijinului pentru Ucraina și să alerteze comunitatea internațională despre situația inacceptabilă în care Putin ne pune pe noi toți”, le-a spus Borrell jurnaliștilor, precizând că miniștrii de externe vor vorbi și despre posibile noi sancțiuni contra Rusiei.

„E clar că Rusia vrea să distrugă Ucraina. Noi nu vom fi intimidați”, a mai spus șeful politicii externe a Uniunii Europene, precizând însă că în timp ce blocul pan-european sprijină Ucraina, el „nu ia parte la război”, nu e beligerant.

Josep Borrell a mai afirmat că nu intenționează să se întâlnească cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timp se amândoi se află la New York săptămâna aceasta, relatează Reuters.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG