Linkuri accesibilitate

Reuniune SUA-Coreea de Sud-Japonia: cooperare militară și politică pentru a contracara ambițiile Chinei


Pușcași marini americani și sud-coreeni participând la un exercițiu militar ăn Pohang, 31 martie 2014
Pușcași marini americani și sud-coreeni participând la un exercițiu militar ăn Pohang, 31 martie 2014

Președintele Biden va găzdui, la Camp David, pe premierul nipon și președintele Coreei de Sud săptămâna aceasta pentru prima întâlnire la vârf a liderilor respectivi.

Intenția reuniunii este de a anunța exerciții militare comune și o posibilă nouă linie telefonică de criză între cei trei aliați.

Reuniune SUA-Coreea de Sud-Japonia: cooperare militară și politică pentru a contracara ambițiile Chinei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct

Summitul de vineri are rolul de a transmite un mesaj clar și puternic Chinei și Coreei de Nord că aliații își întăresc legăturile militare și economice. Summitul este rezultatul a luni de zile de diplomație americană, pe parcursul cărora oficialități au încercat să convingă Japonia și Coreea de Sud să privească dincolo de trecutul lor complicat și să se îndrepte către un viitor unit.

Președintele Biden, prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, și președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, se pregătesc să anunțe "Principiile Camp David", un nou set de protocoale care vor guverna relația lor. Pe lângă cooperare militară mai strânsă, ei vor discuta modalități de a coordona mai bine chestiuni politice și obligația de a se consulta reciproc într-o criză.

De la începutul președinției sale, Biden a lucrat pentru a-și întări alianțele în regiunea indo-pacifică — și în întreaga lume — ca modalitate de a contracara ambițiile Chinei. Unul dintre primele sale summituri virtuale a fost cu așa-numitul "Quad", unde liderii Statelor Unite, Japoniei, Australiei și Indiei au discutat interesele lor colective de securitate.

În septembrie 2021, America și Marea Britanie au anunțat un plan pentru a ajuta Australia să folosească submarine cu propulsie nucleară, în contextul revendicărilor teritoriale ale Chinei în regiune.

China și Coreea de Nord și-au intensificat presiunile militare asupra vecinilor lor, China folosind exerciții de antrenament pentru a testa frontierele Taiwanului. Pe lângă programarea exercițiilor militare, cele trei părți își propun întâlniri periodice între consilierii lor de securitate națională.

XS
SM
MD
LG