Linkuri accesibilitate

SUA-China, o relație complicată. Antony Blinken: Depunem eforturi pentru stabilitate


Secretarul de stat al SUA Antony Blinken dă mâna cu președintele chinez Xi Jinping în Sala Mare a Poporului din Beijing, China, 19 iunie 2023.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken dă mâna cu președintele chinez Xi Jinping în Sala Mare a Poporului din Beijing, China, 19 iunie 2023.

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a declarat pentru CNN că administrația Biden încearcă să consolideze „liniile de comunicare” cu China pentru a evita un conflict dintre cele două supraputeri.

„Depunem eforturi pentru a aduce stabilitate în relație, pentru a pune un fundament solid, pentru a ne asigura că competiția în care suntem angajați nu se îndreaptă către un conflict”, a spus Blinken într-un interviu acordat lui Fareed Zakaria. Secretarul de stat a adăugat că un conflict „nu ar fi în interesul nostru, al lor sau al omenirii”.

SUA-China, o relație complicată. Antony Blinken: Depunem eforturi pentru stabilitate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct

Blinken a efectuat o călătorie foarte așteptată în China luna trecută, devenind primul secretar de stat care a călătorit în țară în ultimii cinci ani. Vizita sa a fost urmată de călătorii similare ale altor oficialități din administrația Biden, inclusive ministrul de finanțe, Janet Yellen și trimisul special pentru climă, John Kerry. "Înainte nu prea discutam. Acum o facem. Avem grupuri diferite care sunt implicate sau urmează să se implice în convorbiri discrete, unde cred că putem ajunge la o formă de angajament", a spus Blinken, continuând „Acum sunt începuturi. Dovada va fi în rezultate.”

„Am fost foarte clar cu interlocutorii mei chinezi”, a spus Blinken referitor la călătoria sa de luna trecută. "Vom continua să facem și să spunem lucruri care nu vor fi pe placul Chinei, așa cum și ei vor continua să facă și să spună lucruri care nu ne vor plăcea.” „Testul pentru noi este dacă putem gestiona această situație, pentru a ne asigura că menținem aceste linii de comunicare, că continuăm să discutăm și că lucrăm, așa cum am spus, atât la abordarea diferențelor, cât și la cooperare", a spus secretarul de stat.

Una dintre problemele-cheie care nu a fost rezolvată în timpul călătoriei lui Blinken a fost restabilirea comunicării militare între Statele Unite și China. Contactele între oficialitățile militare rămân suspendate, iar ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, este supus unor sancțiuni americane începând din 2018, din cauza achiziționării de arme rusești de către Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor al Chinei, de care Li era responsabil la momentul respectiv.

Întrebat de Zakaria dacă Statele Unite ar trebui să ridice sancțiunile pentru a reduce tensiunile, Blinken a spus: „Aceste sancțiuni nu împiedică ministrul să colaboreze cu noi sau să avem contact cu el", adăugând că "este o decizie politică, de fapt, ca China să decidă dacă el ar trebui să colaboreze sau nu”.

XS
SM
MD
LG