Linkuri accesibilitate

Vizita privată a fostului secretar american de stat Henry Kissinger în China și semnificațiile ei


Henry Kissinger a făcut o vizită privată în China
Henry Kissinger a făcut o vizită privată în China

Arhitectul apropierii SUA de China în anii 1970, Henry Kissinger a făcut o vizită neașteptată la Beijng unde s-a întâlnit cu oficiali din politica externă și armată.

Vizita neașteptată a fostului secretar de stat, Henry Kissinger, în China, aduce în prim-plan semnificația și implicatiile sale asupra politicii externe americane, în contextul în care fostul șef al diplomației, care are acum 100 de ani, este văzut acolo ca unul dintre arhitecții apropierii de China, de la începutul anilor 70.

Vizita privată a fostului secretar de stat Henry Kissinger în China și semnificațiile ei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Kissinger a fost primit în Beijing de către Wang Yi, actualul șef al aparatului de politică externă chinez, care a afirmat că este imposibil să încerci să transformi China și chiar și mai dificil să o îngrădești. În ziua anterioară, Kissinger se întâlnise cu ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, care a refuzat să se întâlnească cu ministrul american al apărării, Lloyd Austin, la un forum regional de securitate din Singapore luna trecută.

Li i-a spus lui Kissinger că speră ca Statele Unite „să colaboreze cu China pentru a implementa consensul stabilit de liderii celor două țări și pentru a promova dezvoltarea sănătoasă și stabilă a relațiilor între state și armatele lor”, potrivit agenției de presă chineze. Kissinger a răspuns, conform acelorași surse, că atât Washingtonul, cât și Beijingul ar trebui să elimine neînțelegerile. „Istoria și practica au dovedit în repetate rânduri că nici Statele Unite, nici China nu-și pot permite costurile de a se trata reciproc ca adversari”, ar fi declarat Kissinger, continuând. „Dacă cele două țări se vor angaja într-un război, acesta nu va aduce nici un beneficiu popoarelor lor.”

Departamentul de Stat a știut că Kissinger călătorește în China și a anunțat acest lucru în întâlnirile pe care secretarul de stat Blinken le-a avut în China. „Vreau să spun că a fost acolo din propria inițiativă, nu acționând în numele guvernului american”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Vizita lui Kissinger în China este una semnificativă, deoarece evocă amintirea relațiilor diplomatice stabilite între cele două țări în trecut și subliniază importanța abordării diplomatice în relațiile bilaterale actuale. Deși relațiile de-acum sunt tensionate, vizita lui Kissinger reprezintă o oportunitate pentru dialog și consolidarea cooperării într-o perioadă de provocări și conflicte.

XS
SM
MD
LG