Linkuri accesibilitate

Ucraina și China, la loc de frunte pe agenda Forumului de la Aspen


Secretarul de stat, Antony J. Blinken la Aspen
Secretarul de stat, Antony J. Blinken la Aspen

Tradiționalul Forum pentru Securitate de la Aspen, statul Colorado a atras anul acesta personalități importante din politica externă, cum ar fi secretarul de stat Antony Blinken și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cu toate acestea, absențele și subiectele evitate au fost la fel de semnificative ca și vorbitorii și temele abordate.

Ucraina și China, la loc de frunte pe agenda Forumului de la Aspen
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

Una dintre principalele discuții s-a concentrat pe tendințele în politica externă a Statelor Unite sub administrația Biden. Deși Orientul Mijlociu rămâne o regiune tumultuoasă, s-a vorbit surprinzător de puțin despre acesta în cadrul întâlnirii din acest an.

În schimb, Asia, în special China, s-au bucurat de mai multă atenție, alături de teme precum politica spațială. Prioritățile de securitate națională s-au schimbat semnificativ de la perioada de după 11 septembrie 2001, când terorismul era subiectul principal al discuțiilor.

Echipa lui Biden pare hotărâtă să fie nespectaculoasă, dar eficientă. Reprezentanți ai administrației au fost prezenți la Aspen, dar nu au făcut declarații majore. Deși au fost abordate succese în legătură cu anumite chestiuni importante, nu au fost oferite perspective cu adevărat noi asupra modului de gândire al administrației. Disciplina mesajului și abordarea lipsită de dramatism în comunicare sunt caracteristici ale administrației Biden și această strategie a fost vizibilă la Aspen.

Războiul din Ucraina a fost un subiect major, iar oficialități de rang înalt din Ucraina și Statele Unite au avut prezențe virtuale, pentru a oferi asigurări că sprijinul occidental se materializează în rezultate. Cu toate acestea, nu au fost formulate prognoze vizând progrese imediate.

Ucraina a cerut sprijin militar continuu din partea Occidentului, inclusiv a avioane F-16 și rachete cu rază lungă, oficialitățile susținând că ofensiva împotriva Rusiei se desfășoară conform planului. Tehnologia de inteligență artificială a atras atenție considerabilă. Oficialitati din Statele Unite și din alte țări au subliniat importanța adoptării de reguli pentru a se asigura că această tehnologie în curs de dezvoltare va fi folosită în beneficiul omenirii și nu pentru a-i dăuna.

Multe voci au susținut că Organizația Națiunilor Unite ar trebui să dezvolte și să impună reguli globale privind tehnologia de inteligență atificială. Un aspect interesant a fost absența temei Donald Trump din conversații. Câteva oficialități au exprimat îngrijorare cu privire la modul în care stilul dacă nu chiar și substanța lui Trump ar putea submina planurile de securitate națională ale Statelor Unite, inclusiv eforturile de a ajuta Ucraina să învingă Rusia.

Cu toate acestea, odată cu apropierea alegerilor, este incert dacă Trump sau Biden vor fi invitați să vorbească la reuniunea viitoare.

XS
SM
MD
LG