Președintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat reporterilor, după discuțiile cu președintele kazah Qasim-Jomart Toqaev, care au avut loc la Astana pe 20 iunie, că Uniunea Europeană și această țară central-asiatică sunt în contact strâns pentru a preveni eludarea sancțiunilor occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei neprovocate a acesteia în Ucraina.
„Trebuie să intensificăm toate eforturile posibile pentru a preveni eludarea sancțiunilor. Și am aflat în timpul discuțiilor noastre că există contacte strânse între agențiile kazahe și cele ale UE cu privire la aceste probleme”, a declarat Steinmeier.
Steinmeier a salutat eforturile Kazahstanului de a elabora noi rute care să ocolească Rusia pentru a-și transporta exporturile către piața europeană, în condițiile în care agresiunea la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei continuă. Steinmeier a susținut, de asemenea, acordul de furnizare suplimentară de petrol din Kazahstan către Germania, document semnat de oficiali germani și kazahi în timpul vizitei sale.
Conform acordului, o rafinărie din orașul german Schwedt va primi 100 de mii de tone de țiței pe lună până la sfârșitul anului viitor.
Steinmeier a subliniat că punerea în aplicare a acordului va asigura viitorul rafinăriei din Schwedt și aprovizionarea cu combustibil în estul Germaniei.
Тoqaev nu a menționat problema evitării sancțiunilor, spunând doar că Kazahstanul „este pregătit să participe activ la rezolvarea situației dintre Rusia și Ucraina prin mijloace diplomatice”.
În martie, David O'Sullivan, trimisul special al Uniunii Europene pentru punerea în aplicare a sancțiunilor, a cerut Kazahstanului și altor națiuni din Asia Centrală aflate în sfera politică și economică a Moscovei să evite să sprijine încercările Moscovei de a eluda sancțiunile impuse Rusiei.
Kazahstanul este unul dintre partenerii comerciali activi ai Rusiei și este membru al Uniunii Economice Eurasiatice, un bloc comercial dominat de Rusia care include, de asemenea, Belarus, Armenia și Kârgâzstan. Gruparea a fost întemeiată de Moscova ca o contrapondere la Uniunea Europeană, deși experții consideră că este, în principal, o modalitate a Kremlinului de a exercita o influență economică asupra celorlalte țări.
De la începutul agresiunii pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, UE și Statele Unite au sancționat mii de entități și persoane, în timp ce Departamentul Comerțului din SUA a impus controale prohibitive asupra exporturilor către Rusia și aliatul acesteia, Belarus.