Pachetul de ajutoare face parte din eforturile SUA de a îndeplini „cerințele stringente ale Ucrainei”, dar nu provine din reducerea stocurilor americane și, prin urmare, nu va ajunge curând pe câmpul de luptă.
Zelenski a spus că noul ajutor „va ajuta la salvarea vieților ucrainene și ne va aduce mai aproape de victorie” și și-a exprimat recunoștința pentru „sprijinul neclintit al poporului american prietenos”.
Ajutorul include patru sisteme naționale avansate de rachete antiaeriene (NASAMS) suplimentare din cele folosite deja de Ucraina pentru a-și apăra orașele și infrastructura împotriva atacurilor cu rachete rusești.
Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile asupra Odesei sunt o răzbunare împotriva acelor unități de producție unde Ucraina ar construi drone maritime de tipul celei care, spun autoritățile de la Moscova, ar fi deteriorat un pod din regiunea anexată a Crimeei.
Dar Zelenski a spus pe canalul său Telegram că atacurile rusești au vizat „în mod deliberat” zone din regiunea Odesa folosite pentru a exporta cereale, la doar câteva ore după ce Rusia a refuzat să prelungească un acord mediat de ONU, înțelegere care a permis transporturile de cereale ucrainene în străinătate.
„Aproximativ un milion de tone de produse agricole sunt stocate în porturile atacate astăzi. Exact volumul care ar fi trebuit să fie livrat țărilor consumatoare din Africa și Asia cu mult timp în urmă", a spus Zelenski într-un mesaj video. „Toată lumea ar trebui să tragă Rusia la răspundere pentru acte de terorism”, a adăugat el.
Terminalul portuar care a suferit cele mai multe pagube conținea 60 de mii de tone de cereale destinate transportului către China, a spus el.
Președintele rus Vladimir Putin s-a plâns că națiunile occidentale au „denaturat complet” acordul cu cereale, dar a spus că Rusia se va întoarce imediat la el, dacă toate condițiile îi vor fi îndeplinite.
Rusia a lansat peste 60 de rachete și drone în sudul Ucrainei la începutul zilei de 19 iulie. Forțele de apărare aeriană ucrainene au distrus 13 rachete Kalibr, o rachetă Kh-59 și 23 de drone, a spus armata.
În plus față de atacarea terminalelor de cereale și petrol din Odesa, sunt informații că în regiunea Jitomis a fost lovită o instalație de infrastructură și că Nikolaevul a fost bombardat. Douăsprezece persoane au fost rănite în regiunea Odesa și două în regiunea NIkolaev, au declarat oficialii.
Aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.
Atacul de la Odesa este al doilea în tot atâtea zile după ce Rusia a promis „răzbunare” în urma unei explozii pe podul care leagă Rusia de Crimeea anexată. Explozia a omorât două persoane, a rănit o adolescentă și a restricționat traficul rutier. Rusia a învinuit Ucraina pentru ceea ce a spus că este „un atac terorist”, iar Putin a promis represalii.
Rusia a anunțat pe 19 iulie că navele de marfă de la Marea Neagră destinate Ucrainei vor fi considerate potențiale ținte militare. Ministerul rus al Apărării a publicast o declație conform căreia navele vor fi considerate a fi implicate de partea Ucrainei.
Kievul a îndemnat în același timp și alte țări din regiunea Mării Negre să intervină pentru a asigura trecerea în siguranță a navelor de marfă.
În Crimeea, la 19 iulie, guvernatorul instalat la Moscova, Serghei Aksionov, a declarat că un incendiu în apropierea unui poligon militar a determinat evacuarea a aproximativ două mii de persoane și a închis parțial autostrada Tavrida din apropiere.
Aksionov nu a oferit detalii despre cauza incendiului sau despre potențialele victime, dar canalele Telegram legate de serviciile de securitate ruse și presa ucraineană susțin că un depozit de muniții a explodat la bază după un atac aerian ucrainean peste noapte.
Videoclipurile neverificate care circulă pe rețelele de socializare arată un incendiu mare în depărtare și scântei ridicându-se, produse după cum se pare de detonarea muniției.
O postare pe Telegram atribuită lui Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații militare (GUR) al Ucrainei, susținea că Ucraina este responsabilă pentru atacul asupra depozitului rusesc. Dar armata GUR a negat ulterior că Budanov ar fi făcut acest comentariu.
Purtătorul de cuvânt Andri Iusov a declarat într-un interviu cu postul Suspilne că comentariile, transmise de mai multe instituții de presă, „au fost false”.
Între timp, trupele ucrainene i-au forțat pe ruși să se retragă din Orihovo-Vasilivka, chiar la nord-vest de Bahmut, în regiunea de est a Donețk, a declarat Andri Kovalev, un purtător de cuvânt al armatei, pe 19 iulie.
Rusia a capturat Bahmut în mai, după una dintre cele mai lungi și sângeroase bătălii de la începutul războiului din februarie 2022.
Dar de la începutul contraofensivei, forțele ucrainene au avansat pe flancurile nordice și sudice ale orașului.