Linkuri accesibilitate

Reuniunea ruso-americană de la Soci: „pozitivă”, dar cu „dezacorduri grave”


Preşedintele rus Vladimir Putin la primirea secretarului de stat american Mike Pompeo. Soci, 14 mai 2019
Preşedintele rus Vladimir Putin la primirea secretarului de stat american Mike Pompeo. Soci, 14 mai 2019

O revistă a presei internaționale despre vizita secretarului de stat american Mike Pompeo la Soci.

„Adversare pe multe fronturi, Statele Unite și Rusia speră în relații mai bune”, titrează agenția de știri Associated Press într-o relatare de la Soci, unde secretarul de stat american Mike Pompeo a fost primit în premieră în vizită oficială de președintele Rusiei, Vladimir Putin. „Pe fondul tensiunilor ridicate în privința Iranului, Siriei, Ucrainei și Venezuelei, președintele Vladimir Putin s-a declarat răzbunat de rezultatele investigației în privința amestecului rusesc în alegerile prezidențiale americane din 2016 (raportul Mueller), spunând că este timpul să se facă progrese. La rândul lui, secretarul de stat Mike Pompeo i-a transmis lui Putin interesul președintelui Donald Trump pentru ameliorarea relațiilor bilaterale”, notează Associated Press.

Ziarul Washington Post scrie că „administrația președintelui american Donald Trump și cea a președintelui Vladimir Putin par dornice să folosească încheierea anchetei lui Robert Muller și prezentarea raportului lui, luna trecută, ca pe un moment de cotitură” în relațiile bilaterale. Washington Post reproduce declarația făcută pe această temă la Soci de Putin, care a spus că ancheta consilierului special Muller a fost „imparțială, confirmând absența oricăror indicii și oricărei interferențe a Rusiei în administrația (americană) în exercițiu”, ceea ce – a insistat Putin – a fost mereu punctul de vedere al Moscovei în această chestiune.

Pompeo a menționat însă și domeniile în care Moscova și Washingtonul pot coopera, de pildă Siria...
AFP

Agenția France Presse notează că spre deosebire de președintele Trump, Mike Pompeo a fost mereu critic față de Rusia, iar tonul declarațiilor sale nu s-a schimbat decisiv la Soci. Pompeo a menționat însă și domeniile în care Moscova și Washingtonul pot coopera, de pildă Siria. Pompeo a spus că el și Putin s-au pus de acord asupra constituirii unei mult-amânate comisii conduse de sirieni care să rescrie constituția țării în speranța încheierii războiului civil.

Agenția Reuters notează că mai degrabă decât să se declare de acord cu Kremlinul în privința raportului Mueller, Mike Pompeo a avertizat la Soci că o eventuală interferență rusească în alegerile americane din 2020 „nu va fi tolerată”. După întâlnirea cu omologul său rus Serghei Lavrov, șeful diplomației americane a mai spus clar că pozițiile celor două țări diferă mult într-o gamă largă de chestiuni, de la criza ucraineană la cea din Venezuela.

Ziarul american de orientare conservatoare Wall Street Journal scrie în ediția sa europeană, citând analiști, că este puțin probabil ca discuțiile avute marți de la Soci de Mike Pompeo cu liderii ruși să aducă „progrese majore”. „Confruntarea dintre Statele Unite și Rusia continuă neabătută”, a declarat ziarului american Dmitri Trenin, directorul Centrului Carnegie, de la Moscova, explicând că „conflictul are rădăcini adânci”.

New York Times, ziar liberal, scrie că, după întrevederea de la Soci, Mike Pompeo și Serghei Lavrov au spus că discuția a fost „francă”. În limbajul diplomaților, explică cotidianul american, așa se spune dezacordurilor grave. NYT notează totuși ca pe un pas înainte faptul că la Soci s-a vorbit despre posibilitatea începerii de negocieri pentru prelungirea singurului tratat nuclear rămas între Rusia și Statele Unite, numit Noul Start, care limitează numărul de rachete intercontinentale, focoase nucleare, și bombardiere grele pe care le pot avea celor două țări. „Suspendarea de către administrația Trump a tratatului rachetelor cu rază medie de acțiune și retragerea lui Putin din tratat, în replică, au pus sub semnul întrebării perspectivele prelungirii Noului Start, care expiră în 2021”, amintește NYT.

Ziarul britanic Financial Times scoate în evidență remarcile făcute la Soci de Mike Pompeo în privința tensiunilor dintre Statele Unite și Iran, în special declarația oficialului american că Washingtonul nu caută să pornească vreun război cu Iranul, dar este gata să răspundă ferm dacă „interesele americane sunt atacate”. Declarația, amintește FT, vine după ce s-a relatat că Statele Unite ar avea planuri de a desfășura până la 120.000 de militari în zona Golfului Persic.

Interfax citează declarația președintelui comisiei pentru afaceri externe din Consiliul Federației, Konstantin Kosaciov, care spune că „mesajul de la Soci” este „pozitiv”...

Agenția germană de știri DPA consemnează declarația de miercuri a Kremlinului pe tema tensiunilor americano-iraniene. La o zi după vizita secretarului de stat Pompeo la Soci, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dimitri Peskov a avertizat că strategia americană de impunere de „tensiuni maxime” asupra Iranului „nu va da roade”.

Agenția rusă de știri oficială TASS citează mai mulți experți de la Washington și Moscova care spun că întâlnirea dintre Pompeo și Lavrov a fost „pozitivă”, mai ales pentru potențialele beneficii pe care le-ar putea aduce în domeniul controlului armamentelor. Iar Interfax citează declarația președintelui comisiei pentru afaceri externe din Consiliul Federației, Konstantin Kosaciov, care spune că „mesajul de la Soci” este „pozitiv”, dar atrage atenția că orice relansare a relațiilor americano-ruse este imposibilă „datorită prezenței unei majorități rusofobe încăpățânate în Congresul Statelor Unite”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG