Linkuri accesibilitate

Situația încordată din Venezuela și poziția administrației Trump


Nicolas Maduro la o conferință de presă în Caracas, 25 ianuarie, 2019

„Washington Post”: chiar dacă situația de pe teren este neclară, de partea cui este moralitatea nu este pus la îndoială.

Situație foarte încordată în Venezuela unde regimul Maduro înfruntă o revoltă populară. Care sînt reacțiile în SUA? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.​

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct


Secretarul de stat Mike Pompeo a spus că Nicolas Maduro era pe cale să părăsească țara, dar Rusia l-a convins să se răzgândească. Președintele Trump a amenințat Cuba să înceteze sprijinul pentru regimul de la Caracas, riscând altfel sancțiuni drastice, chiar o blocadă.

Evenimentele de luni, 30 aprilie, au debutat cu președintele interimar, recunoscut de Statele Unite și numeroase țări din regiune, Juan Guaido, rostind o alocuțiune, având alături membrii ai serviciilor de securitate, de la o bază aeriană din Caracas.

Juan Guaido le vorbește suporterilor din Caracas, 30 aprilie 2019
Juan Guaido le vorbește suporterilor din Caracas, 30 aprilie 2019

Guaido a spus acolo că mult așteptata revoltă a forțelor armate împotriva regimului a început. Dar pe străzile capitalei, demonstranții s-au înfruntat, în timpul zilei, cu forțe loiale regimului Maduro. „Washington Post” scrie că chiar dacă situația de pe teren este neclară, de partea cui este moralitatea nu este pus la îndoială. Regimul Maduro a violat drepturile omului la o scară masivă, sute de oponenți fiind uciși de-a lungul anilor și a dus țara la o catastrofă economică.

În acest context, publicația arată că ceea ce se întâmplă în aceste zile în Venezuela nu este o lovitură de stat, așa cum susține regimul, ci continuarea eforturilor, în mare parte pașnice, ale populației și ale unei părți a forțelor armate de a înlătura un regim represiv și toxic, ceea ce ar crea condiții pentru alegeri libere.

Editorialul din „Washington Post” sprijină poziția administrației Trump, inclusiv impunerea de sancțiuni economice și presiunile făcute asupra regimului Maduro să renunțe la putere.

Un semn pozitiv pentru administrație este faptul că șase țări latino-americane, între care patru țări vecine Venezuelei – Columbia, Ecuador, Brazilia și Peru – îl sprijină pe președintele interimar Guaido. Editorialul arată că conlucrarea cu aceste țări și nu o intervenție militară este calea de urmat, pentru administrația Trump, în chestiunea venezueleană.

XS
SM
MD
LG