Linkuri accesibilitate

Spectacole radiofonice la reuniunea Teatrelor Naționale


Vor fi 12 zile de spectacol ale teatrelor din Chișinău, București, Târgu Mureș, Iași , Bălți, Cahul, Sibiu și Craiova.

La Chișinău începe în această săptămână Reuniunea Teatrelor Naționale, eveniment teatral care a ajuns la a treia ediție. Așadar, din 20 septembrie până pe 1 octombrie pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” vor fi prezentate spectacole ale teatrelor din București, Târgu Mureș, Iași, Bălți, Cahul, Sibiu, Craiova și Chișinău. Amănunte despre spectacolele care alcătuiesc programul celor 12 zile teatrale aflați din relatarea Tamarei Grejdeanu:

Spectacole radiofonice la reuniunea Teatrelor Naționale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct

Reuniunea Teatrelor Naționale va debuta cu spectacolul „În ochii tăi fermecători”, o teatralizare a iubirii interzise de Alexandru Vasilachi, după opera prozatorului român Gib Mihăiescu. Spectacolul prezintă o împletire armonioasă a jocului actoricesc și a muzicii, pentru că în scenă vor răsuna peste 20 de tangouri. Programul festivalului va continua cu parada teatrelor de peste Prut, care va fi deschisă cu spectacolul „Idolul și Ion Anapoda”, prezentat de trupa Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

Criticul de teatru, Larisa Turea spune că în cadrul maratonului teatral din acest an publicul de la Chișinău va putea aprecia prestația unor nume grele din lumea teatrală, cum ar fi regizorii Silviu Purcărete și Mihai Măniuțiu sau actorii Marcel Iureș și Dan Puric.

Și, așa cum s-a întâmplat și la celelalte două ediții organizatorii au inclus în program spectacole din diferite genuri teatrale, notează Larisa Turea:

„Va fi un tablou foarte divers, foarte convingător, foarte sugestiv, este exact gura de aer proaspăt de care avem nevoie acum, la început de stagiune. Avem spectacole de teatru dans, avem și un spectacol experimental- de la Bălți vine un spectacol lectură. Participă și teatrul de la Cahul cu un spectacol, avem spectacole tragedie, avem spectacole muzicale și bineînțeles avem foarte multă dramaturgie națională bună.”

În următoarele zile, iubitorii de teatrul vor avea șansă să urmărească spectacolul „Familii” prezentat de actorii Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, o piesă care urmărește viața unor familii distincte, dar care se confruntă cu probleme comune pentru societate în general.

Cu două spectacole participă în premieră la Reuniunea Teatrelor Naționale echipa Teatrului Național din Târgu Mureș. În una din zile vor prezenta „O scrisoare pierdută” după I.L.Caragiale, o piesă despre care criticul teatral Larisa Turea spune că a îmbrăcat o haină contemporană și scoate în prim plan cetățeanul turmentat, demagogia și interesele partinice.

Văzut de pe afiș, evenimentul teatral include pe lângă spectacolele clasice sesiuni de discuții și dezbateri și audiții publice, prezentate de Teatrul radiofonic de la București și Teatrul Național Radiofonic, Radio Moldova, mai spune Larisa Turea:

„Aceste spectacole radio completează paleta de emoții, sunt spectacole care vorbesc de mari personalități și la radio emoțiile se transmit mai ușor, și este și un omagiu adus teatrului la microfon de pe ambele maluri ale Prutului, teatru la microfon care a cultivat generații întregi de ascultători. Este un public specific. De multe ori sunt nevăzătorii care vin, care nu pot veni la spectacolele de seară, dar sunt și persoane care s-au obișnuit să vină la orele două, este o sărbătoare pentru oamenii care nu-și pot permită să vină seara la spectacol.”

Organizatorii spun că cele 12 zile de spectacol prezintă o ofertă culturală generoasă pentru public și totodată o oportunitate de promovare pentru trupa Teatrului Național „Mihai Eminescu, care va prezenta 4 spectacole. Actorul Ghenadie Gâlcă spune că mai ales pentru cei din mediul teatral este curioasă studierea comparativă a jocului actoricesc:

„Spectacolele care vor veni, noi nu le regăsim în repertoriul Teatrului Național. Poate doar avem teme abordate într-un spectacol montat la Teatrul Național, vorbesc de „Copii foametei. Mărturii” și spectacolul montat la naționalul ieșean, vorbesc de „Seceta Roșie” și chit că temele se repetă, oricum abordarea este diferită pentru că sunt alți regizori și pentru că fiecare artist vine cu propriul său eu și cu propria sa poziție în spectacolele respective și atunci, e total interesant să urmărești o altă viziune.”

Spectacolul „Seceta Roșie” care va putea fi văzut în penultima zi a evenimentului este de fapt o coproducție, după regie și scenariu de Petru Hadârcă, care a lucrat cu trupa Teatrului „Vasile Alecsandri” din Iași. Piesa, o cronică după „Cartea foametei” de Larisa Turea are la bază mărturii ale supraviețuitorilor foametei dintre anii 1946-1947 și va fi prezentată în premieră la Chișinău.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG