Linkuri accesibilitate

Revenirea la normalitate: dezbaterea candidaților la vicepreședinția americană


Dezbaterea între candidații la vicepreședinția americană, democrata Kamala Harris și republicanul Mike Pence, Salt Lake City, Utah, 8 octombrie 2020
Dezbaterea între candidații la vicepreședinția americană, democrata Kamala Harris și republicanul Mike Pence, Salt Lake City, Utah, 8 octombrie 2020

În Statele Unite a continuat campania electorală cu dezbaterea televizată între candidații la funcția de vicepreședinte, între senatoarea democrată Kamala Harris și actualul vicepreședinte, Mike Pence.

SUA: dezbaterea Mike Pence vs Kamala Harris
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Spre deosebire de prima dezbatere prezidențială, aceasta dezbatere s-a desfășurat în liniște, cu doi candidați răspunzând mai mut sau mai puțin direct întrebărilor puse. Dezbaterea ar putea avea o importanță deosebită în acest an electoral, care se desfășoară pe fundalul pandemiei de coronavirus. Totodată, pe 3 noiembrie, americanii au de ales între cei mai în vârstă doi candidați la președinție: actualul președinte Donald Trump (74 de ani) și contracandidatul său democrat, fostul vicepreședinte Joe Biden (78 de ani).

Cum era de așteptat, de la aflarea veștii că președintele Donald Trump și peste 20 de angajați ai Casei Albe sunt infectați cu noul coronavirus, tema centrală a dezbaterii a fost răspunsul administrației actuale la pandemia de Covid-19.

Candidata democrată Kamala Harris a „incapacitatea administrației ” de a lua măsurile necesare pentru a împiedica ceea ce s-a întâmplat: American are peste 210 mii de decese legate de Covid-19, cel mai mare număr între țările dezvoltate și în general unul din cele mai înalte numere din lume.

Vicepreședintele Mike Pence a reamintit însă de faptul că încă din ianuarie, administrația a închis granițele pentru cei care veneau din China. Totodată a vorbit despre eforturile administrație de a sprijini dezvoltarea rapidă a unui vaccin, ceea ce face ca în acest moment în America să fie patru astfel de vaccinuri în faza a treia și finală de teste clinice.

Vicepreședintele, spre deosebire de Trump, nu a susținut însă că un vaccin anti-Covid-19 ar putea fi pe piață înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Mike Pence a evitat să explice însă de ce la Casa Albă, în general, nu se respectă regulile de bază sanitare de protecție, cum ar fi păstrarea distanței sociale și masca.

În același context, democrata Harris l-a atacat pe președintele Trump pentru faptul că, potrivit revelațiilor din presă, nu a plătit impozite de ani de zile și că în plină pandemie, vrea să anuleze Obamacare – un sistem de asigurări de sănătate, care a făcut posibil ca zeci de milioane de americani, mai ales cu venituri mici, să aibă o asigurare de boală.

Pe 15 octombrie este programată următoarea dezbatere prezidențială între Donald Trump și contracandidatul său democrat Joe Biden. Totul depinde însă de starea sănătății lui Trump, testat pozitiv pentru Covid-19 cu o săptămână în urmă.

Trump se întoarce la Casa Albă, dar îngrijorările legate de sănătatea sa rămân
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:27 0:00

Preşedintele american Donald Trump a revenit miercuri la muncă în Biroul Oval, ceea ce ridică întrebări cu privire la riscurile de contaminare. Între timp, la Casa Albă s-au înregistrat peste 20 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

Scurt timp înainte de revenirea lui Trump la lucru, doctorul particular al președintelui informase că acesta nu a mai avut simptome în ultimele 24 de ore şi nici febră timp de patru zile.

Statele Unite au depăşit recent pragul a 210.000 de decese provocate de pandemia noului coronavirus. În medie, în ultima săptămână, 700 de persoane au murit zilnic din cauza COVID-19 în America. Numărul total al infectărilor este de peste 7 milioane 500 de mii.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG