Linkuri accesibilitate

„Mlaştina oligarhiei: Moldova, Ucraina şi Georgia” (Ziarul de Gardă)


„Geografia lui Igor Dodon: izolaţi lângă Putin” (Maxim Stratan/Ziarul de Gardă).

Newsmaker.md publică o un articol despre „cum liderul PD Vlad Plahotniuc a luat locul Guvernului şi Parlamentului”. Faptul că nu ocupă nici o funcţie în stat, nu-l împiedică pe Plahotniuc să conducă de facto Moldova, să anunţe de la sediul PD importante reforme şi decizii care sunt executate imediat de parlament şi guvern, se spune în articol. Rolul lui Plahotniuc în luarea deciziilor nu mai este ascuns, ci dimpotrivă accentuat cu fiecare ieșire publică a acestui. „Liderul PD nu face decât să alimenteze ideea că Moldova este un stat capturat”, crede analistul Ion Tăbîrţă citat în articol. „Agenda ţării nu o face Guvernul şi parlamentul ci un lider de partid care, se ştie prin ce mijloace, a acaparat guvernarea. E un semn al uzurpării puterii în stat”, afirmă comentatorul Alexei Tulbure.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct


„Monopolul unui singur oligarh asupra tuturor sferelor de dezvoltare a ţării este tipic nu doar Moldovei, ci şi Georgiei, iar Ucraina este împărţită în sfere de influenţă ale mai multor afacerişti”, scrie Ziarul de Gardă. Autorii articolului – „Mlaştina oligarhiei: Moldova, Ucraina şi Georgia” - încearcă să lămurească cum funcţionează mecanismul oligarhiei şi care sunt regulile de joc pornind de la exemplul celor trei foste republici sovietice. „Ecuaţia oligarhiei include în mod obligatoriu: politizarea instituţiile statului, controlul masss-media şi „îmblânzirea” justiţiei, se spune în articol.

Geografia lui Igor Dodon: izolaţi lângă Putin” este titlul comentariul semnat de Maxim Stratan în Ziarul de Gardă. El observă că la aproape un an de la preluarea mandatului preşedintele Dodon a întreprins câteva vizite oficiale în străinătate, majoritatea încheindu-se în anticamera liderului rus Vladimir Putin. „Asia, lumea arabă ocupă locul doi în topul preferinţelor celui mai ortodox preşedinte”. Stratan mai observă că Dodon nu a reuşit să se întâlnească niciodată cu preşedinţii celor două state - Ucraina şi România - cu care este vecină republica pe care o conduce. Preşedintele moldovean nu a avut întrevederi cu vreun preşedinte de stat din cadrul UE, cu care Moldova are acorduri de parteneriat, beneficiind de finanţări nerambursabile substanţiale, totodată UE fiind şi principalul partener al R. Moldova în privinţa exporturilor produselor moldoveneşti.

Editorialistul portalului tribuna.md, Dumitru Spătaru, îndeamnă Curtea Constituțională (CC), despre care spune că ia în ultima vreme decizii care convin guvernării, să interpreteze articolul constituțional referitor la uzurparea puterii în stat. Toţi ar avea de câştigat în urma acestei interpretări, afirmă Dumitru Spătaru. „Guvernarea ar putea eventual scăpa de acuzația de uzurpare a puterii de stat (dacă aceasta va reieși din interpretarea Curţii), opoziția şi-ar putea formula mai clar mesajele de acuzare în adresa guvernării, Înalta Curte şi-ar putea restabili parţial imaginea, dacă nu se va face din nou de râs, iar cetăţenii vor înţelege nu doar ce e cu independenţa CC, dar şi ce se are în vedere prin uzurpare a puterii de stat”, concluzionează Dumitru Spătaru.

Decizia Curții Constituționale care invocă posibilitatea suspendării temporare a șefului statului este una de ordin politic și poate fi aplicată de fiecare dată când ceva nu-i convine unui partid aflat la guvernare, a afirmat Igor Munteanu directorul Institutului „Viitorul”, citat de inprofunzime.md. „Partea mai puțin clară e cum președintele este ferit într-o parte. Suspendarea temporara este un mecanism oarecum ciudat, care nu este prevăzut în Constituţie. Deciziile CC sunt țesute într-un anumit joc politic”, crede Munteanu. Inprofunzime.md îl citează și pe expertul Veaceslav Ngruță cu declarația că decizia Curții ar face parte dintr-un „spectacol regizat” de mult timp. „Decizia oferă un spațiu larg de interpretări. Aceasta creează o impresie de circ interminabil. Societatea în loc să fie concentrata pe altceva, ea urmărește acest show non-stop”, a declarat Negruță la emisiunea „În profunzime”.

La același subiect, Ana Gabor scrie în ziarul Timpul că Igor Dodon devine din ce în ce mai neputincios în calitatea sa de șef al statului. Jurnalista pledează pentru încriminarea penală a celor care refuză să execute hotărârile Curții Constituționale. „Aștept ziua în care Codul Penal se va aplica și în cazul lui Dodon. Aștept ca insultele și amenințările la adresa unioniștilor și judecătorilor înaltei Curți să fie pedepsite conform legii. După un președinte anticonstituțional, vrem unul cu respect față de dreptul penal!” punctează Ana Gabor.

XS
SM
MD
LG