Linkuri accesibilitate

O analiză severă a politicii noii coaliții de la Chișinău (Iulian Chifu/blog Adevărul)


Iepurii vânați de Tăriceanu (Dan Tăpălagă/G4Media).

O analiză foarte critică la adresa coaliției care guvernează la Chișinău semnează Iulian Chifu pe blogurile Adevărul. În vizor sunt declarații și luări de poziție ale liderilor moldoveni din ultima vreme, care au legătură cu România. Analistul consideră că noua putere „zdruncină” serios liniile roșii trasate discret, dar în mod repetat de București. Mai întâi, România a atras atenția „asupra predării securităţii şi apărării Republicii Moldova către socialiştii pro-ruşi şi oamenii Rusiei la Chişinău”. La fel și legat de cedarea domeniului justiției cu precădere lui Igor Dodon. Mai criticate sunt însă declarații ale premierului Maia Sandu. Din interviurile acesteia, Iulian Chifu citește intenții de delimitare de România. Evitarea geopoliticii, de pildă, ar fi un lucru înțelept dacă nu s-ar referi numai la români; apoi „pretinsa «ameninţare a unionismului»”, care „e o parte a realităţii Republicii Moldova, de 20, poate 30%, (...) o componentă mai importantă decât ruşii din Republica Moldova”; „interpretările cu profund iz rusesc din documentele de politică externă ale guvernului”; „ambiguitatea din declaraţii cu conţinut istoric şi identitar comun care-şi pierd (pe drum) caracterul românesc”; sărbătoarea limbii române, ajunsă în documentele oficiale o sărbătoare a „limbii fără nume” ș.a.m.d.

Pe site-ul G4Mediae sintetizată o analiză externă privind metoda președintelui rus Vladimir Putin de a micșora ponderea dolarului în schimburile comerciale. Putin cumpără aur într-un ritm ameților. În ultimul an, rezerva de aur a Federației a crescut de 100 de ori, ajungând la 2000 de tone. Putin spune că, la valoarea de azi, 20 de miliarde de dolari, acoperă întreaga datorie a Rusiei, și externă și internă. Metoda Kremlinului e confirmată de Consiliul Mondial al Aurului, care a declarat Banca centrală a Rusiei drept cel mai mare cumpărător de aur în ultimul an.

Surprize pe scena politică românească. Alianța Liberalilor și Democraților, aflată în coaliție la guvernare cu Partidul Social Democrat, a anunțat prin vocea liderului său Călin Popescu Tăriceanu că va face o alianță cu Pro-România, partidul condus de Victor Ponta. Declarațiile sunt încă fluctuante, dar se înțelege de ce din articolul lui Dan Tăpălagă de pe G4Media: Tăriceanu ar vrea să aducă Pro-România în coaliția de guvernare, și astfel el personal să vâneze doi iepuri: își păstrează și imunitatea ca președinte al Senatului, și are drum deschis către candidatura la prezidențiale, întrucât Viorica Dăncilă e în cădere liberă. Ponta însă are alte planuri: vrea PSD-ul înapoi, eventual cu tot cu ALDE. Cum știe că acolo nu e niciun înlocuitor pregătit pentru Dăncilă, ar putea deveni din nou liderul social-democraților. Numai că nu vrea la guvernare.

Sondajele arată că Viorica Dăncilă stă prost până și în propriul partid, care îl preferă candidat la prezidențiale pe Tăriceanu. În editorialul revistei 22, Andreea Pora scrie: la Caracal, „Criminalul Dincă a ars în butoiul din curte nu doar trupurile celor două nefericite fete, ci un întreg partid. Rămășițele lui nu zac îngropate în vreo pădure de la marginea orașului, ci sunt împrăștiate în toate colțurile țării, le poate vedea orice amărăștean. Cenușa statului pesedist, după șapte ani de domnie, plutește peste țară, intră în fiecare cotlon, casă, suflet”. Pentru prima oară, PSD nu va intra cu candidat în turul doi al prezidențialelor, iar asta va avea urmări în anul electoral care vine.

XS
SM
MD
LG