Linkuri accesibilitate

Guvernul Orban nu are bani pentru pensii, dar are pentru un aparat bugetar nerestructurat (Ștefan Vlaston/ Adevărul)


Chiosc de ziare, București, 16 iulie 2020
Chiosc de ziare, București, 16 iulie 2020

Revista presei de la București.

Un articol de Răzvan Munteanu pe blogurile Adevărul aduce amănunte în chestiunea pilotării de la Moscova a candidatului Igor Dodon în campania pentru alegerile prezidențiale. Sursa este același raport realizat de Dossier și RISE Moldova. Sunt publicate în special nume ale celor însărcinați sau direct trimiși în Moldova ca să-l ajute pe Igor Dodon. Se constată că mulți sunt legați într-un fel sau altul de Transnistria și de Găgăuzia.

„Nu în ultimul rând, scrie Răzvan Munteanu, investigaţiile Dossier, care folosesc documente secrete, evidenţiază o serie de breşe de securitate în serviciile de intelligence ruse, ceea ce ne-ar putea determina să ne gândim chiar la un conflict ascuns între o parte a acestora şi Kremlin, sau doar la o vădită lipsă de profesionalism din partea lor. În asemenea scenarii posibile am putea include şi cazul Navalnîi”.

În anumite locuri din țară, liberalii și cei de la USR PLUS deja par să fi rupt relațiile. În Consiliul municipal al Timișoarei, de pildă, liberalii par hotărâți să se alieze cu social-democrații. În Adevărul (secțiunea bloguri), Ștefan Vlaston se întreabă cine va guverna totuși după alegerile parlamentare, de vreme ce niciun partid nu va avea o majoritate absolută. Vlaston crede că președintele Klaus Iohannis greșește când „demonizează” în ieșirile sale publice PSD-ul, care reprezintă circa 3,5 milioane de alegători. Întâi, pentru că s-ar presupune că e echidistant, conform Constituției, apoi, pentru că este nerealist. PNL nu va obține probabil mai mult de 30% din voturi, poate nici atât, așa că dacă încearcă să facă o majoritate cu Partidul Mișcarea Populară și cu UDMR-ul, nu va întruni 51%. Va fi nevoie de voturile pesediștilor. Or, aceștia, presupune comentatorul, s-ar putea să prefere să nu se compromită la guvernare, ci să-i lase pe liberali să-și frângă gâtul. Cam același raționament pare să-i mâne și pe cei de la USR PLUS, care spun acum că nu vor accepta niciodată o coaliție de guvernare cu PNL dacă premierul va fi tot Ludovic Orban.

O categorie de alegători care poate aduce surprize ar fi și cei „cinci milioane de pensionari, cărora guvernul PNL a refuzat să le mărească pensiile cu 40%, pe motiv că nu are bani. Dar are bani pentru un aparat bugetar nerestructurat, în care 30% dintre funcţionari stau degeaba, pe salarii foarte mari, comparativ cu pensiile”. Așadar, „vom asista la formarea unui USL 2.0 ?”

Andrei Cornea scrie în Dilema Veche despre incapacitatea omului de a vedea cât de cât limpede în viitor. Nu doar acum, ci dintotdeauna. Drept exemplu, se referă la uimirea generală că Donald Trump – „un ins instabil emoțional, egolatru, mincinos și ahtiat după putere” – a putut ajunge președinte al Americii, țara care reprezenta etalonul democratic în întreaga lume. Chiar dacă nu va fi reales pe 3 noiembrie, „degradarea politică, instituțională, în media, radicalizarea fără precedent a vieții publice nu se vor încheia odată cu schimbarea locatarului de la Casa Albă”. „Înarmați cu oricâte date de ieri, spune istoricul comentator, nu suntem mult mai pricepuți decât astrologii și prezicătorii de pe vremuri să prevedem ce va fi mâine”. Și Cornea adaugă: „Și ce clară e istoria cînd a devenit istorie!”

XS
SM
MD
LG