Linkuri accesibilitate

„Halal clasă politică nouă!” (Nicolae Negru/Ziarul Național)


„Controversatul magistrat” Ion Druță și șefis CSJ (Ziarul de Gardă).

Într-un comentariu intitulat „Halal clasă politică nouă!”, Nicolae Negru atrage atenţia în ziarulnational.md că pentru o luptă eficientă cu Plahotniuc (lider al PD şi coordonator al coaliţiei de guvernare din R. Moldova) ar fi necesară, mai întâi, o recunoaștere a faptului că el a construit sistemul actual împreună cu ceilalți lideri pro-europeni, Filat, Ghimpu, Urechean, dar și că societatea civilă nu a conștientizat decât după furtul miliardului pericolul real al oligarhiei.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct

Lui Negru i se pare că, acum, partida antioligarhică acționează de parcă oligarhia ar fi fost instaurată de o singură persoană, un „căpcăun” sau un „dragon” care îi domină pe toți și, dacă îl înlăturăm de la putere, R. Moldova ar ieşi la limanul democrației și prosperității. În continuare, autorul îşi defineşte mai clar obiectul criticii: un pas adevărat, nu unul fals, împotriva oligarhiei, ar fi fost dacă PAS identifica un candidat la alegerile din Chişinău onest, principial, capabil să schimbe fața capitalei, să evolueze ca administrator și ca politician. Maiei Sandu, scrie el, i-a lipsit tocmai ceea ce a propulsat-o în prima linie a politicii moldoveneşti: caracterul. „Ea a făcut o concesie pe care nu trebuia să o facă… Este regretabil, rușinos, dezamăgitor, compromițător faptul că într-un moment crucial, al adevărului, membrii PAS, în frunte cu lidera lor nu și-au apărat nici punctul de vedere, nici interesul, nici democrația de partid, ci s-au conformat comod, placid, laș, unei decizii dubioase, luată de alții. Halal „partid proeuropean autentic”! Halal „clasă politică nouă”!

Răzvan Voncu, autorul de comentarii despre R. Moldova de pe blogurile Adevărul, îşi intitulează cel mai recent comentariu „Trezirea din iluzii”. El se referă la oferta Ucrainei de a permite transferul Armatei a 14-a din Transnistria în Rusia printr-un coridor garantat. Teoretic, scrie Voncu, ar fi trebuit ca Armata a 14-a să fi murit deja de mult de foame. Nu numai că nu s-a întâmplat asta, dar rotaţia personalului continuă normal (cum? pe unde?), iar trupele fac manevre şi exerciţii chiar mai mult ca înainte de criza din relaţiile ruso-ucrainene. Cum e foarte greu de crezut că Ucraina mai face acum vreo concesie Kremlinului, cred că e limpede cine permite libera funcţionare a trupelor ruse, în pofida campaniilor de discursuri împotriva prezenţei acestora. De ce face elita politică de la Chişinău acest joc nu e greu de înţeles. În primul rând, ea însăşi este produsul aceluiaşi scenariu moscovit ca şi prezenţa militară rusă în Transnistria. În al doilea rând, Transnistria este unica garanţie a „stataliştilor“ de la Chişinău că îşi vor păstra privilegiile care decurg din existenţa Republicii Moldova ca stat, fie şi eşuat. Concluzia autorului e că Republica Moldova rămâne într-o zonă gri, în care elita se îmbogăţeşte, iar cetăţenii trăiesc cum pot. E cazul să ne trezim din iluzie, continuă el. Nici măcar bunăvoinţa Ucrainei nu va clinti Armata a 14-a. Clasa politică basarabeană are la fel de multă nevoie de ea, pe cât are ea nevoie de colaborarea Chişinăului.

Șefia CSJ țintită de un singur judecător, se arată într-un articol din Ziarul de Gardă. Este vorba despre „controversatul magistrat” Ion Druță, care mai bine de patru ani face dreptate la instanța supremă de justiție. Concursul anunțat pentru funcția de președinte CSJ a expirat pe 21 aprilie, iar pe 25 aprilie membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să decidă prin vot secret numirea acestuia la CSJ. Evaluat fiind de Colegiul de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor, Ion Druță a fost apreciat cu determinativul „excelent”. Cu 124 de puncte magistratul a fost notat de Colegiul pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor. Ziarul le reaminteşte cititorilor lui că în 2015, ZdG a descris cum Ion Druță a scăpat basma curată după ce Colegiul Disciplinar l-a sancţionat cu „mustrare” pentru examinarea, cu încălcări, a unui dosar la Judecătoria Botanica şi la Curtea Supremă de Justiţie, obligând statul să plătească unui avocat peste patru milioane de lei.

„Noi îl putem învăţa pe Trump cum să lupte cu Rusia putinistă”, estre titlul unui articol din newsmaker.md. Publicaţia reia de fapt declaraţia dintr-un articol publicat de speakerul Andrian Candu în Newsweek. Demnitarul moldovean spune în articol că Moldova ar putea fi de folos SUA în problema demonstrării amestecului Rusiei în politica SUA. „Noi avem de-a face cu amestec rusesc de ani buni, din momentul căderii URSS, şi noi mereu ne adaptăm, şi căutăm noi căi de contgracarare a acestei influenţe”, a explicat democratul. Candu a adăugat că în R. Moldova o bună parte din cetăţeni vorbesc ruseşte, iar 75 la sută din programele tv sunt difuzate din Rusia. „Dacă trollii ruşi au purtat victorii în influenţarea americanilor vorbitori de engleză, atunci în comunicarea în limba lor maternă, ruşii au şi mai mari succese”, se arată în articolul semnat de Candu.

XS
SM
MD
LG